Chlieb za 1,5 eura a rožok za 20 centov? To je otázka za milión, hovorí šéfka zväzu obchodu

Obchodníci odmietajú striktnú štátnu reguláciu cien. Namiesto nej sa zaviazali k samoregulácii trinástich základných druhov potravín. O rýchlo sa meniacich podmienkach v obchodovaní s potravinami hovorí prezidentka Zväzu obchodu SR Nadežda Machútová.

11.03.2022 19:46
Chlieb Foto:
debata (28)

13 potravín so samoreguláciou cien Bravčová dusená šunka, pitvané kurča, bravčové párky, biely rožok, ovocný jogurt, chlieb, čerstvé maslo, kuracie prsia, syr, slepačie vajcia veľkosti M, bravčové karé, trvanlivé polotučné mlieko a pšeničná múka.

Zväz obchodu združuje najmä siete, ktoré nakupujú potraviny od slovenských výrobcov. Nie ste zraniteľnejší ako konkurencia zo Slovenskej aliancie moderného obchodu, ktorá združuje nadnárodné obchodné reťazce?

Spektrum dodávateľov netvoria len slovenskí výrobcovia, s ktorými sme historicky previazaní. Na druhej strane sme natoľko flexibilní, že keby niečo nebolo, tak si tovar objednáme od výrobcov z iných štátov EÚ, kde tovary sú.

Ako zmenila vojna na Ukrajine obchodovanie s potravinami?

Otvárajú sa zmluvy s dodávateľmi. Kým doteraz sme objednávali tovary napríklad na tri mesiace, teraz nám niektoré firmy povedia, no dáme vám len na mesiac. Z dôvodov opatrnosti, ale aj cenových výkyvov. Do hry vstúpili nové faktory. Prestala fungovať napríklad hodvábna cesta. Vidím nervozitu a únavu našich členov, ktorí musia neustále rokovať s dodávateľmi. Dostali sme akurát jednu zamietavú odpoveď od dodávateľa cestovín, že teraz ich nemôže dodať, lebo je subjektom hospodárskej mobilizácie a dodáva tovar pre humanitárne účely. To nemá s hospodárskou mobilizáciou nič spoločné, to by mu štát musel povedať, nebudeš dodávať iným. Toto je jediné, čo sa stalo, ale inak sme nezaznamenali viaznutie žiadnych dodávok.

potraviny Čítajte viac Drahé potraviny: Čo znamená Vlčanova dohoda s reťazcami pre bežných ľudí?

Kilogramový konzumný chlieb stojí dnes od 1,19 po 1,29 eura a biely rožok desať centov. Kam sa dostane ich ceny v dôsledku rastúcej inflácie?

To je otázka za milión. Všimnime si, ako rastú ceny pohonných látok. Hovoria, že za chvíľu môže stáť liter benzínu 2 eurá. Múka sa v krátkom čase preceňovala trikrát. Nejde len tak z voleja povedať konkrétnu cenu.

Kto z vašich dodávateľov je momentálne najzraniteľnejší?

Najviac plačú kvôli cenám energií a obilia pekári. A tiež kvôli tomu, že majú vysoké mzdové náklady, predsa len je v ich produktoch veľa príplatkovej práce počas nocí a cez voľné či sviatočné dni.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Benzín a nafta za 2 eurá? Slováci stáli v maďarskej Rajke v kolónach na lacné palivo (+ prepočty)

Pekári žiadali využiť zákon o cenách, čiže zregulovať ceny. Je to reálne?

Nerada by som hovorila o akejkoľvek regulácii ceny. To by drasticky zasiahlo trh, na akúkoľvek reguláciu vždy neskôr doplatí spotrebiteľ. Ako prikážete niekomu nakúpiť a predať za toľko a za toľko? Veď aj poľnohospodári vyprodukujú veľa pšenice a predávajú ju za svetové ceny, pričom pšenica nezostáva u nás.

Nemali podpísať deklaráciu spolu s obchodníkmi poľnohospodári aj potravinári?

Najviac viditeľní sú obchodníci. Spotrebitelia vidia naše ceny, farmárske a odbytové ceny ľuďom veľa nehovoria. Domnievame sa, že bolo našou povinnosťou takto zareagovať. Samozrejme zdražovanie rezonuje v celej potravinovej vertikále. S potravinármi a poľnohospodármi sa stretávame u ministra pôdohospodárstva aj pri iných príležitostiach, teraz aj kvôli humanitárnej pomoci. Naozaj sa vzájomne informujeme, ako sa veci majú.

Ak hovoríme o úrovni marží ako pred vojnou, o čom je reč?

O tom, že zachováme historickú úroveň obchodných prirážok.

Čo sa potom premietne do nárastu cien potravín?

Prirodzené vstupy. Vývoj sa nezastaví a život tiež nie.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #potravina #Samuel Vlčan