Drahé potraviny: Čo znamená Vlčanova dohoda s reťazcami pre bežných ľudí?

Za situácie, keď vojna na Ukrajine roztáča infláciu naprieč celou Európou, sa vláda a obchodníci pokúšajú udržať ceny potravín samoreguláciou. Zaviazali sa k nej Slovenská aliancia moderného obchodu a Zväz Obchodu SR v deklarácii, ktorú podpísali spolu s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuelom Vlčanom. Súčasťou deklarácie je zoznam trinástich základných potravín, pri ktorých obchod bude uplatňovať doteraz obvyklé marže – obchodné prirážky.

11.03.2022 18:09
potraviny Foto:
Ilustračné foto.
debata (25)

Slovensko sa teda nevybralo ani poľskou cestou, ktoré dočasne znížilo DPH na potraviny aj pohonné látky ešte pred vypuknutím vojny na Ukrajine, ani cestou Maďarska, ktoré zastropovalo ceny na úrovni októbra minulého roka. Spolieha sa na etické správanie kľúčových hráčov potravinového reťazca – veľkých obchodných reťazcov, kde nakupuje potraviny viac ako 80 percent spotrebiteľov.

Jozef Sedlák Čítajte viac Dohoda

"Žiaden obchodník by nemal zneužívať situáciu na bezdôvodné zvyšovanie cien,“ povedala prezidentka Zväzu obchodu Nadežda Machútová. Dodala, že zoznam zahŕňa široké portfólio produktov, cenotvorba bude férová a citlivá. Samozrejme obchod bude reagovať na vstupy, teda rast cien energií a poľnohospodárskych surovín, ktoré sa premietajú ako do cien spracovateľov tak aj obchodu.

Záväzok z kategórie morálnych

Samoregulácia neznamená zmrazenie cien potravín, ale preložené do ľudskej reči korektné zdražovanie. Aké sú vyhliadky slovenských spotrebiteľov?

Minister Samuel Vlčan upokojoval, že rast cien tovarov a služieb bude pomalší ako rast miezd, ktoré by mali tohto oku rásť o 0.6 až 1 percento rýchlejšie. Taký bol ešte celkom nedávno optimistický odhad ministerstva financií potvrdený národnou bankou. Lenže vojna dramaticky a rýchlo mení pomery. V susednej Českej republike sú opatrnejší, tamojší ekonómovia tento týždeň priznali, že mzdy sa po rokoch vzostupu ocitnú v roku 2022 po prvý raz v červenom pásme , teda nebudú stačiť na rast cien tovarov a služieb rozdúchaných vojnovou infláciou.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Benzín a nafta za 2 eurá? Slováci stáli v maďarskej Rajke v kolónach na lacné palivo (+ prepočty)

Slovenský obchod je zatiaľ relatívne optimistický, a to najmä z pohľadu minuloročného vývoja, keď potravinárska inflácia bola len 1,8 percenta oproti priemernej 3,2 percentnej inflácií. Tento fakt niekoľko ráz zdôraznil predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič. Dodal, že toky tovarov smerom do skladov obchodov ako aj na pulty sú stále plynulé. Je za tým, ako sa zhodli obaja šéfovia dvoch obchodných zväzov, dvojnásobná výroba potravín v Európskej únii, ako aj skutočnosť, že Slovensko nenakupovali ani z Ukrajiny ani z Ruska významnejšie objemy potravín. Samotné Slovensko má absolútnu istotu v produkcii obilnín, ale v ostatných produktoch je miera sebestačnosti veľmi rozdielna a krajina sa musí spoliehať na plynulosť dodávok zo štátov Európskej únie.

Pôvodný zoznam potravín, kde by nemalo dochádzať k navyšovaniu marží, obsahoval 15 potravín, vypadli z neho trvanlivé salámy a šľahačková smotana. Podľa vyjadrenia ministerstva sa tak stal nedopatrením. Na brífingu oznamovali 15 samoreguláciou chránených potravín, hodinu po ňom však bolo na zozname trinásť potravín.

Čo v zozname nie je

V zozname nie je napríklad cukor, v ktorom je Slovensko sebestačné ako v pšenici. Ešte tesne pred vypuknutím vojny ho predával jeden z reťazcov v akcii kilogram po 43 centov. Uvidíme, koľko takýchto atraktívnych ponúk bude prichádzať v nasledujúcich týždňoch na iné potraviny. No napríklad v piatok už jeden z najväčších reťazcov nemal v akcii ani bravčové, ani kuracie mäso.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Kde sa ceny benzínu a nafty zastavia? Analytici opisujú možné scenáre vývoja

A na margo zoznamu 13 základných potravín treba dodať, že zrejme dosť odráža situáciu v ponuke jednotlivých druhov základných potravín. Nie sú v ňom zahrnuté rastlinné oleje, kde došlo medziročne k stopercentnému nárastu cien. Je tam len jeden druh múky – polohrubej, chýba múka hladká, takže také palacinky budú drahšie. V zoznam chýbajú ovocie aj zelenina.

Počas brífingu zaznelo, že nikto od hladu neumrie a tiež presvedčenie, že s potravinami, s ktorými sa doteraz plytvalo, budeme ako zodpovední spotrebitelia narábať striedmejšie, teda, že si ich budeme viac vážiť a nevyhadzovať do kontajnerov.

Najväčšie problémy budú mať s rozbiehajúcou sa drahotou dôchodcovia. V januári im medzi ročne narástli dôchodky len o 1,3 percenta, čo podľa Valérie Pokornej z Jednoty dôchodcov absolútne nestačí na pokrytie rastúcich výdavkov. V tejto súvislosti minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan povedal, že vláda pripravuje kompenzácie pre sociálne najslabšie skupiny, aby vedeli reagovať na rast cien.

Deklarácia o udržaní cenovej stability prostredníctvom nezvyšovania marží bude podľa ministra Vlčana platiť, pokým bude Slovensko čeliť mimoriadnej situácii.

A aké je reálne správanie Slovákov? Majú snahu šetriť od chvíle, čo severný a južný sused prijali opatrenia na zlacnenie potravín a pohonných látok. Na Orave majú obchodníci 30-percentný prepad tržieb, pretože ľudia nakupujú jedlo, benzín aj naftu v Poľsku. V rodinných rozpočtoch sa počíta s každým ušetreným eurom.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny