Ceny stále nezadržateľne rastú. Vlčan chce ukázať dohodu s reťazcami, zastropujú ceny potravín

Dva týždne vojny na Ukrajine roztáčajú ceny potravín. Tona pšenice sa na burze v Paríži šplhá k 400 eurám za tonu. Také niečo tu ešte nebolo. Nečudo, že na Slovensku sa tretí raz od začiatku roka budú počnúc aprílom zvyšovať ceny múky.

09.03.2022 17:00
potraviny Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Rovnako pekári už rokujú o zvyšovaní cien chleba a rožkov. Za tejto situácie sa usiluje ministerstvo pôdohospodárstva upokojiť situáciu prijatím Deklarácie o cenovej stabilite, ktorú by s ministrom pôdohospodárstva Vlčanom mali do konca týždňa podpísať dva najväčšie zväzy obchodu.

Len ľudia pamätajúci inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa vedia, ako sa blesku rýchle minuli za pár dní múka, soľ, cukor, olej, maslo či masť. Teraz vláda nechce pripustiť rovnaký scenár, navyše spojený s dramatickým zdražovaním potravín. Obchod má čerstvé skúsenosti s potravinovou panikou, ktorá zavládla pred dvoma rokmi, keď ľudia vo veľkom nakupovali múku, konzervy, oleje, až po droždie. Vtedy však k zvyšovaniu cien nedošlo.

putin Čítajte viac Diabolská jazda. Takto letia nahor ceny plynu, ropy, zlata, hliníka a pšenice (+ grafy)

"Zásobovanie potravín zatiaľ prebieha v poriadku, v skladoch je dosť zásob,“ ubezpečuje predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu, ktorá združuje nadnárodné obchodné siete. Tie majú širokú sieť nielen domácich, ale aj zahraničných dodávateľov, ich štruktúra je dobre rozvrstvená, čo garantuje, že potravín je zatiaľ dosť.

Pravda, citlivejšou je otázka cien, pretože v čiernomorských prístavoch zostalo obilie, ktoré chýba najmä v Afrike a to vyháňa nahor cenu pšenice, múky, ale aj olejov a ďalších potravín aj v Európe. A keďže Slovensko dováža viac potravín ako vyváža, svetové ceny ovplyvňujú aj situáciu doma. Za tejto situácie minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan žiada oba zväzy obchodu (SAMO a Zväz obchodu SR) o garanciu cenovej stability. V pripravovanej deklarácii by sa mali obchodné reťazce zaviazať, že pri 12 základných položkách potravín nebudú zvyšovať svoju historicky uplatňovanú maržu.

„Predpokladám, že do konca týždňa podpíše naše ministerstvo so Slovenskou alianciou moderného obchodu a Zväzom obchodu SR deklaráciu o cenovej stabilite, kde bude viac ako 12 základných potravín a kde by sme radi dosiahli dohodu,“ uviedol minister v stredu pred rokovaním vlády minister Vlčan.

Ukrajina, plyn Čítajte viac Návrat k uhliu, stiahnuté kúrenie. Tri scenáre Európy bez ruského paliva

Na základe dohody so štátom by obchodné reťazce nemali u základných potravín zvyšovať svoju historickú maržu v reakcii na vyšší rast cien potravín. Samuel Vlčan vyzval k trpezlivosti k súvislosti so schválením deklarácie obchodníkov. Pravda už má stanovisko oboch ich samosprávnych organizácií.

Prezidentka Zväzu obchodu SR Nadežda Machútová informovala, že "náš zväz aktívne spolupracoval na Deklarácii a veľmi rýchlo sme sa všetci zúčastnení zhodli na jej texte.“ Bližšie sa však nevyjadrila ani k textu ani k zoznamu potravín, ktorých sa má týkať. Aj SAMO podľa slov jeho predsedu Martina Krajčoviča aktívne spolupracovalo pri príprave deklarácie. "Na texte panuje zhoda a po podpise sa k tomu bližšie vyjadríme,“ uviedol Martin Krajčovič.

Situácia na trhu s potravinami sa medzitým viac než dynamicky vyvíja. Jeden z obchodníkov pre Pravdu povedal, že napríklad Srbsko, kde mala sieť zakontrahovaný stolový olej zakázalo export nielen oleja, ale aj obilia, múky. Jeden zo slovenských výrobcov cestovín sa zasa oháňal tým, že vraj nemôže plniť objednávky, pretože je subjektom hospodárskej mobilizácie a musí plniť humanitárne objednávky.

"Vari to znamená, že daný výrobca prestane dodávať svoje tovary na slovenské pulty a my nebudeme mať čo predávať a v ľuďoch to následne vyvolá zvýšený dopyt po tomto tovare, odkiaľ je len krok k panike?“ povedal v tejto súvislosti podpredseda Zväzu Obchodu SR Pavol Konštiak. "Toto asi nechceme.“

Deklarácia o uplatňovaní historickej marže nebude podľa všetkého automaticky znamenať uplatnenie maďarského zmrazenia cien, pri ktorom premiér Viktor Orbán zaviedol začiatkom tohto roka u vybraných tovarov ceny, ktoré platili u susedov v októbri minulého roka.

Z neoficiálnych vyjadrení obchodníkov pre Pravdu možno súdiť, že pôjde o zachovanie primeraných marží, ktoré však budú reflektovať rast nákladov ako vo výrobe a spracovaní potravín, tak aj pri ich predaji. A to znamená, že ľudia budú musieť rátať aj pri základných potravinách s vyššími výdavkami z rodinných rozpočtov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #potravina #Samuel Vlčan