Pokračovanie článku: Zdražejú múka, chlieb, olej. Kvôli vojne frontálne rastú ceny energií či obilia

Rub a líce potravinovej mince

"Všetci hovoria o raste cien obilia, no treba pripomenúť nielen líce, ale aj rub tej istej mince. Ak sme v poslednej sezóne zakladali úrodu s nákladmi na hnojivá za 350-tisíc eur, teraz je to za 900-tisíc eur, je to obrovský rozdiel, ktorý hovorí o tom, čo sa vlastne stalo za oponou trhu s obilninami,“ pripomenul Kamil Boroš zo Spoločnosti Agronatur Dubník. Rozviedol, že hnojivá zdraželi trojnásobne, "a to si vôbec nevieme predstaviť, kde sa zastaví cena plynu, z ktorého sa vyrábajú nielen dusíkaté hnojivá, ale sušia sa ním aj obilniny, olejniny a najmä kukurica“.

obilie Čítajte viac V čiernomorských prístavoch ostali lode plné obilia, vojna ešte viac zdražie potraviny. Život bude skromnejší

Podľa Boroša vojna na Ukrajine odhalí kvalitu manažovania agropotravinárstva za uplynulé roky i tú súčasnú. V súvislosti s obilím povedal, že je najvyšší čas zamyslieť sa aj nad kapacitami a samotnou kvalitou síl, z ktorých väčšina bola postavená viac ako pred polstoročím. A na margo rastúcich cien uviedol, že sa treba pozrieť na to, kde a kto má najväčší priestor na ich zníženie či tlmenie. Na túto otázku je podľa neho jasná odpoveď, keď ktorýkoľvek z reťazcov má vyšší zisk ako celý agrorezort.

Vojna na Ukrajine mení pohľad na poľnohospodárstvo a potravinárstvo aj v európskom kontexte. Europoslanci vyzývajú Brusel, aby sa viac začal zaoberať potravinovou bezpečnosťou únie.

„Z dlhodobého hľadiska sa musíme sústrediť na posilnenie potravinovej bezpečnosti v Európe a zníženie našej závislosti od ruskej ropy a plynu,“ myslí si Ulrike Müller (Renew). Slovenský expert Jozef Rebro obracia pozornosť na to, že Európa premieňa okolo 40 až 45 percent všetkej repky na metylester, ktorý sa pridáva ako biozložka do nafty. Obdobne sa veľké množstvo kukurice míňa na bioetanol. Tento kurz sa zrejme bude prehodnocovať.

Len ťažko predvídať všetky dôsledky, ktoré môže mať vojna na Ukrajine pre slovenské či európske poľnohospodárstvo. Určite však stojí za zmienku fakt, že Rusko nešlo do vojny s prázdnymi komorami. V priebehu posledných 15 rokov, ako uvádza Rebro, prakticky zdvojnásobilo výrobu obilia z úrovne 42 na 85 miliónov ton, vlani malo síce úrodu nižšiu (75 miliónov ton). To veľa hovorí o zmenách v tamojšom poľnohospodárstve, ktoré profituje z investícií do strojov, napríklad americkej proveniencie.

Štát do cenotvorby nezasahuje

Rezort pôdohospodárstva pozorne sleduje mimoriadnu vzniknutú situáciu v dôsledku rusko-ukrajinského konfliktu. Dôležité je dôsledné monitorovanie vývoja na trhu EÚ aj na svetovom trhu. Do cenotvorby komodít ministerstvo pôdohospodárstva nezasahuje. V súvislosti s mimoriadnou situáciou očakávame zvýšenie cien poľnohospodárskych komodít a hnojív na svetovom trhu, ktoré budú reagovať aj na nárast cien energií.

Vladimir Putin Čítajte viac ANKETA Ekonómovia o vplyve na Slovensko: Vojna zasiahne ceny energií, pôjdu hore palivá a potraviny?

V súčasnosti pociťujeme dopad vysokých cien energií na poľnohospodársku prvovýrobu. Podľa údajov zo situačnej a výhľadovej správy sa priemerná hektárová úroda pšenice v sezóne 2021–22 odhaduje 5,70 ton, t. j. o 0,19 ton (o 3,4 percenta) väčšia ako v minulom hospodárskom roku. Zásoby na rok 2022 sa odhadujú vo výške 165,3 tisíca ton, čo je v porovnaní s r. 2019 /2020 o 265 percent viac. Potravinárska spotreba pšenice v hospodárskom roku 2021–22 dosiahne odhadom 403 tisíc ton, čo by predstavovalo o 20,4 tisíca ton (o 5,3 percenta) viac ako v predchádzajúcom hospodárskom roku.

Všeobecne konštatujeme, že výsledky žatvy v roku 2021 uspokojili slovenských producentov obilnín. Celkovo hustosiate obilniny dosiahli v roku 2021 úrodu 5,48 t/ha, čo je pre Slovensko nadpriemerný výsledok. Produkcia obilnín je dostatočná a Slovensko je v nej na sebestačné na 150 percent.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Slovensko #obilie #vojna na Ukrajine