Pokračovanie článku: Zdražejú múka, chlieb, olej. Kvôli vojne frontálne rastú ceny energií či obilia

Pekári už rokujú s obchodníkmi

Zvýšený dopyt po agrokomoditách vyháňa ich ceny a tie rastú aj na Slovensku. Pred začiatkom vojny sa pohybovali ceny pšenice na úrovni zhruba 280 eur za tomu. Teraz dostávajú poľnohospodári oveľa vyššie ponuky, ktoré prelomili hranicu 300 eur za tonu, v prípade špičkovej kvality pšenice sú o desiatky eur vyššie. "Marec môže byť z hľadiska stavu zásob pšenice na Slovensku rozhodujúci,“ povedal Jozef Rebro, ktorý chystá analýzy pre Zväz výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností.

Tie slová sú veľavravné. Vyplýva z nich, že mlyny budú musieť za pšenicu platiť viac, aby napokon neodišla za hranice. Slovensko je súčasťou celoeurópskeho trhu a ceny pšenice boli vždy napokon zrkadlom dopytu a ponuky.

obilie Čítajte viac Sladovníci žiadajú vytvorenie krízového scenára pre potravinársky sektor

"Už vlani sme zažili situácie, keď dodávatelia po lukratívnych ponukách odstúpili od dohodnutých kontraktov a zaplatili aj zmluvné pokuty,“ povedal Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ pekárskeho zväzu. Pekári už začali rokovať s obchodnými reťazcami o zvýšení cien za chlieb a ostatné pekárenské výrobky. "Ceny múky a energií tak rýchlo rastú, že sa musíme dohodnúť s obchodníkmi na nových cenách. Nemôžeme vyrábať pod výrobné náklady,“ konštatoval Lapšanský.

Mlynári už zaznamenali zvýšený dopyt po múke, zatiaľ najmä na východnom Slovensku, ktoré čelí tisícom utečencov prichádzajúcich z Ukrajiny. "Zvládame to, pracujeme na štyri zmeny sedem dní v týždni,“ povedal Peter Močko, riaditeľ Mlyna v Pohronskom Ruskove. Dodal však, že zvýšený dopyt sa prekrýva s tradične vyššími predveľkonočnými nákupmi. Priznal, že ceny na surovinu rastú, netrúfol si však odhadnúť, kde sa cenový vývoj zastaví.

Rusko, rubeľ, Moskva Čítajte viac Rusi presadajú z Mercedesu do Lady. Západných firiem na odchode pribúda

"Na stole máme návrhy na úpravu cien,“ povedal generálny riaditeľ COOP Jednota Slovensko Ján Bilinský. "Vidíme, čo sa deje, je tu frontálny rast cien od energií až po obilie, nestrečkujeme, premietne sa to do cien, ale o koľko, to vzhľadom na nevyspytateľný vývoj ťažko povedať,“ konštatoval Ján Bilinský. Tá má najvyšší podiel slovenských výrobkov na pultoch. Teraz sa podľa Bilinského ukáže skutočná výkonnosť a odolnosť slovenského agrosektora, ktorý bol roky mimo záujmu vlád.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Slovensko #obilie #vojna na Ukrajine