Situácia na Ukrajine zvýraznila závislosť Slovenska na ruskom plyne a rope

Situácia na Ukrajine zvýraznila závislosť Slovenska na ruskom plyne a rope. Klimatická koalícia upozorňuje, že teraz je správny čas na riešenie tejto skutočnosti. Informuje o tom koordinátorka platformy environmentálnych organizácií Klimatická koalícia Lucia Szabová v tlačovej správe.

03.03.2022 11:15
plyn, plynovod, plynárne Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Závislosť Slovenska na ruskom plyne je na úrovni 85 percent, pričom závislosť na ruskej rope je takmer 100 percentná. „Práve teraz máme na dosah ruky otvorené procesy, kde nastavujeme bezpečnosť Slovenska z pohľadu dodávok energií. Možnosti sa nám samé ponúkajú a dlhodobo na ne upozorňujeme. Od nahradenia podpory plynových kotlov za kvalitnú podporu obnovy budov na zníženie energetickej spotreb a obnoviteľné zdroje, prenastavenie Modernizačného fondu, prechod na teplárenstvo 4. generácie či rôzne sociálne opatrenia," uviedla Szabová s tým, že klimatické opatrenia predstavujú nielen spôsob zníženia energetickej spotreby, aj tiež zvyšujú bezpečnosť Slovenska.

Jedným z očakávaných dopadov konfliktu na Ukrajine je aj zvýšenie cien energií. Klimatická koalícia preto vzýva slovenské autority, aby urýchlene prijali sociálne, legislatívne a nízkofosilné investičné opatrenia, ktoré domácnostiam umožnia zapojiť sa do zelenej energetickej transformácie a ochránia ich pred energetickou chudobou.

rubeľ, Rusko, Moskva Čítajte viac Invázia zruinovala ratingy Ruska. Moody's aj Fitch ich znížili o šesť stupňov

„Ešte viac ľudí na Slovensku bude čeliť kombinácii problémov vysokých cien energií, neefektívneho bývania/vykurovania a nízkych príjmov, čo znamená, že mnoho z nich zažije energetickú chudobu vôbec po prvý krát v živote. Pripravujeme preto návrh opatrení, aby s pomocou štátu mohli domácnosti túto krízu lepšie prekonať," uzavrela Petra Čakovská zo Spoločnosti ochrany spotrebiteľov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #plyn