Pokračovanie článku: Prichádza kurzarbeit. Vymysleli ho v Nemecku pred 100 rokmi a má chrániť pred výpoveďou v čase krízy

Najčastejšie otázky a odpovede o kurzarbeite

Majú nárok na podporu aj zamestnanci s polovičným a so skráteným úväzkom?

Podpora v čase skrátenej práce sa poskytuje na zamestnanca, ktorý je so zamestnávateľom v pracovnom pomere alebo v právnom vzťahu na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu, a to bez ohľadu na dĺžku a rozvrhnutie pracovného času. Po splnení zákonom stanovených podmienok tak nie sú vylúčení zamestnanci, ktorí pracujú u zamestnávateľa na kratší pracovný čas.

Môže byť poskytnutá podpora aj na zamestnancov, ktorí pracujú na dobu určitú?

Doba, na akú je pracovný pomer uzavretý, nie je pre poskytnutie podpory rozhodujúca, pokiaľ sú splnené všetky zákonné podmienky. Zamestnávateľ je však povinný zachovať pracovné miesto najmenej dva mesiace po skončení mesiaca, za ktorý mu bola poskytnutá podpora. Táto povinnosť sa nevzťahuje na miesto, na ktorom došlo k ukončeniu pracovného vzťahu z dôvodov na strane zamestnanca.

Môžu zamestnanci počas skrátenej práce čerpať dovolenku, PN, OČR?

Keďže ide o platenú prekážku v práci na strane zamestnanca, nie zamestnávateľa, v tomto období na nich zamestnávateľ nemôže dostávať podporu v čase skrátenej práce.

Majú cudzinci pracujúci na Slovensku právo na podporu?

Ak sú splnené všetky zákonom stanovené podmienky, podpora sa poskytuje zamestnávateľovi na zamestnanca bez ohľadu na jeho štátnu príslušnosť.

Majú zahraničné firmy so sídlom mimo Slovenska právo na podporu?

Ak sú splnené všetky zákonom stanovené podmienky, je možné poskytnúť podporu aj zamestnávateľom so sídlom mimo Slovenska.

Započítavajú sa v žiadosti aj zamestnanci na materskej či rodičovskej dovolenke?

Do celkového počtu zamestnancov sa započítavajú aj zamestnanci na materskej či rodičovskej dovolenke, ale počas jej trvania nie je možné na týchto zamestnancov čerpať podporu v čase skrátenej práce, keďže u nich nenastala prekážka v práci na strane zamestnávateľa.

Musí zamestnávateľ uplatniť systém skrátenej práce na celý podnik alebo je možné využiť ho len pre určité oddelenia?

Žiadosť o poskytnutie podpory je oprávnený podať zamestnávateľ aj za časť podniku. Ak má zamestnávateľ časti (prevádzkareň, organizačná zložka), ktoré nie sú zamestnávateľom, obmedzenie činnosti sa určuje v každej z nich samostatne.

Kto je zo systému skrátenej práce vylúčený?

Zamestnanci vo výpovednej dobe a zamestnanci, ktorí pracujú u zamestnávateľa menej ako jeden mesiac.Po druhé napríklad fyzické osoby, ktoré majú so zamestnávateľom uzatvorenú dohodu o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru.Tiež osoby v štátnozames­tnaneckom pomere, sudcovia, prokurátori, príslušníci ozbrojených síl a podobne. V neposlednom rade samostatne zárobkovo činné osoby, ak nie sú zamestnávateľom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #kurzarbeit