Pokračovanie článku: Prichádza kurzarbeit. Vymysleli ho v Nemecku pred 100 rokmi a má chrániť pred výpoveďou v čase krízy

Zákon má mnoho podmienok

Samozrejme, ministerstvo práce určilo mnoho podmienok, kto, kedy a za akých okolností môže čerpať pomoc. Napríklad pracovný vzťah zamestnanca musí trvať aspoň jeden mesiac, nesmie mu plynúť výpovedná lehota a musí mať ku dňu podania žiadosti vyčerpanú dovolenku za predchádzajúci kalendárny rok. Aby si firma mohla uplatniť kurzarbeit, musia byť splnené dve podmienky. „Platí, že zamestnávateľ nevie prideliť prácu najmenej jednej tretine zamestnancov, a to v rozsahu najmenej 10 percent z ustanoveného týždenného pracovného času,“ hovorí právnik na oblasť pracovného práva právnickej kancelárie CMS Slovensko Pavol Kundrik. „Podpora sa poskytuje v čase skrátenej práce, najviac to však môže byť šesť mesiacov počas dvoch rokov. Ak takúto podporu zamestnávateľ dostane, je povinný zachovať dané pracovné miesto najmenej dva mesiace po skončení mesiaca, za ktorý mu bola podpora poskytnutá,“ dodáva Kundrik.

Kundrik uvádza aj ďalšie podmienky. Musí mať uhradené sociálne poistenie, resp. dohodnuté splátky, za najmenej 24 kalendárnych mesiacov bezprostredne predchádzajúcich kalendárnemu mesiacu, za ktorý žiada o podporu. Ďalej nemohol za posledné dva roky porušiť zákaz nelegálneho zamestnávania, musí mať so zástupcami zamestnancov uzatvorenú písomnú dohodu o tom, že bude žiadať o podporu. „Určite sa treba na všetky zmeny dobre a včas pripraviť. Kurzarbeit by mal zamestnávateľom pomôcť vykryť určité mzdové náklady na zamestnanca, čiže je to pozitívna zmena,“ hodnotí Žlnková. Zamestnávateľské zväzy podporujú nový inštitút. „Rokovali sme o tom a zavedenie tohto inštitútu bola naša požiadavka. Podstatné je, že sa aplikuje i v prípadoch, ktoré nesúvisia s pandémiou. To znamená, že sa vzťahuje napríklad aj na štrukturálne výkyvy, ktoré sú neštandardného charakteru (napríklad čipová kríza). Dôležité je udržanie pracovného miesta,“ tvrdí Republiková únia zamestnávateľov.

Milan Krajniak Čítajte viac Účinnosť zákona o trvalom "kurzarbeite" by sa mala posunúť

Podobne to vidí aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení. Jej hovorkyňa Martina Filová tvrdí, že nábeh na nový systém spočiatku spôsobí zvýšenú administratívu. Pomoc víta aj z toho dôvodu, že mnohé firmy sa nespamätali z koronakrízy a v súčasnosti ich gniavia aj vysoké účty za energie.

Živnostníkom kurzarbeit nepomôže

Veľkou skupinou, ktorej kurzarbeit nepomôže, sú živnostníci. Živnostníci môžu využiť len podporné schémy, ktoré počas pandémie pripravilo ministerstvo práce alebo ktoré môžu platiť v obdobných mimoriadnych situáciách. Tým sa poskytne za mesiac marec pomoc na základe zákona o službách zamestnanosti z projektu na podporu udržania pracovných miest, na ktorých sa vykonáva alebo prevádzkuje samostatná zárobková činnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #kurzarbeit