Prichádza kurzarbeit. Vymysleli ho v Nemecku pred 100 rokmi a má chrániť pred výpoveďou v čase krízy

Namiesto výpovede príde pomoc od štátu. Od 1. marca vstúpil do platnosti takzvaný systém kurzarbeitu. Systém, ktorý vymysleli v Nemecku pred vyše 100 rokmi, má po novom chrániť pracovné miesta aj na Slovensku.

02.03.2022 18:22
kurzarbeit1 Foto:
kurzarbeit
debata

Zjednodušene to bude fungovať takto. Ak sa firma ocitne v mimoriadne nepriaznivej situácii, hrozí jej strata biznisu a prepúšťanie zamestnancov. Namiesto výpovedí však zamestnávateľ bude môcť požiadať o pomoc. Štát mu prisľúbi zadotovať 60 percent priemerného hodinového zárobku v mesiaci, za ktorý sa podpora poskytuje.

Zákon hovorí, že k obmedzeniu činnosti zamestnávateľa musí dôjsť pod vplyvom vonkajšieho faktora. Môžu si teda firmy nárokovať pomoc aj keď im činnosť obmedzí vojna na Ukrajine? Odborníci si to vykladajú rôzne. Podľa tajomníka Republikovej únie zamestnávateľov Martina Hoštáka zákon síce počíta s tým, že sa aktivuje v prípade takzvaného „vonkajšieho faktora“, avšak, vojna a vojnový stav doň, podľa súčasného znenia, nespadajú. Na druhej strane odborníčka pre oblasť štátnej pomoci Jana Kyselová zo spoločnosti Grant Thornton sa domnieva, že vojnu za vonkajší faktor je možné považovať a firmy si tak môžu nárokovať na pomoc.Druhým dychom však dodáva, že celá situácia nie je vôbec jasná a pravdepodobne sa rozhodne až vtedy, keď si nejaká firma o kurzarbeit na úrade požiada. O stanovisko sme požiadali aj rezort práce. Do uzávierky nám však odpoveď neprišla.

výroba áut, automobilka, automobilový priemysel Čítajte viac Koniec koronadotácií na zamestnancov. Od utorka začínajú platiť nové pravidlá

V tomto roku bude výška pomoci maximálne 7,81 eura za hodinu, teda približne 1 359 eur za mesiac. Za to firma zamestnanca neprepustí. Ďalších 20 percent zo mzdy mu zaplatí firma. Zamestnanec akceptuje udržanie svojho miesta s tým, že jeho plat sa zníži o 20 percent. Ak žiada o podporu za mesiac marec, musí ju podať najneskôr do konca apríla.

„Zamestnávateľ bude dostávať aspoň nejakú podporu na udržanie pracovného miesta a zamestnanec sa zároveň nemusí báť prepúšťania. Súvisí s tým však mnoho problémov, hlavne v rámci podávania žiadostí, ich posudzovania a následného vyhodnocovania,“ hovorí Kristína Žlnková z personálnej agentúry Grafton Slovakia.

Kurzarbeit sa tak stane komplexnou pomocou v čase krízy a nahradí ad hoc schémy ako napríklad Prvá pomoc. V zahraničí ho úspešne využíva viacero krajín, medzi nimi napríklad Francúzsko, Nemecko či Španielsko. Krajniak počíta, že iba za marec vyplatia pomocou kurzarbeitu vyše 11,5 milióna eur. Ministerstvo už aj spustilo webovú stránku s názvom www.skratenapraca.gov.sk, kde sú podrobné informácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #kurzarbeit