Pomoc pre ľudí, ktorí poskytujú pomoc. Kto dá Ukrajincom strechu nad hlavou, dostane príspevok

Poskytovatelia ubytovania pre utečencov z vojnou postihnutej Ukrajiny by mali od štátu získať finančný príspevok na dospelú osobu 7 eur a na dieťa 3,50 eura. Ako informoval minister financií Igor Matovič (OĽaNO), mesačná výška ubytovacieho príspevku tak u dospelých dosiahne 210 eur a u detí polovicu z tejto sumy.

02.03.2022 14:58
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič, minister financií
debata (6)

„V prípade súkromných osôb suma by bola oslobodená od dane z príjmu, v prípade podnikateľských subjektov by nebola,“ povedal minister financií v stredu po rokovaní vlády. Legislatívci rezortov dopravy, vnútra a financií o podmienkach príspevku za ubytovanie utečencov z Ukrajiny intenzívne komunikujú, minister financií predpokladá, že návrh by mali predložiť vo štvrtok, alebo v piatok. Matovič predpokladá, že časť týchto nákladov preplatí Európska únia.

, vojna, hranica, priechod, utečenci, vyšné Nemecké Čítajte viac Zadarmo ubytovanie, strava a dokonca aj práca. Slovenské hotely aj napriek ťažkým stratám pomáhajú Ukrajincom

Príspevok podľa ministra financií dostane ktokoľvek, kto môže utečencov ubytovať, vyplácať tieto peniaze budú samosprávy zo zdrojov od rezortu financií. „Toto je pomoc ľuďom, ktorí chcú pomáhať, alebo pomáhajú.

Matovič s nami nediskutoval, tvrdí ZMOS

Kapacita, ktorá je ponúknutá bezplatne, nezištne, solidárne voči utečencom, je výrazne menšia ako by sme potrebovali,“ uviedol Matovič. Podľa predbežného návrhu by táto pomoc mala trvať do konca júna, minister financií chce presadiť, aby pokračovala tak dlho, ako to bude potrebné. „Koľko bude treba, toľko zaplatíme. V tomto prípade na peniaze pozerať nemôžeme,“ dodal minister financií. Samosprávy si nemôžu dovoliť vyplácať príspevky za ubytovanie utečencov z Ukrajiny a následne čakať, kedy a v akom rozsahu ich bude štát refundovať. Vyhlásilo to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Tvrdí, že minister financií Igor Matovič (OĽANO) s nimi o tejto téme nediskutoval. Štát by mal podľa ZMOS-u financovať ubytovanie utečencov hotelom a penziónom. To považuje ZMOS za adresné a efektívne vzhľadom na to, že hotelový sektor utrpel aj v dôsledku pandémie. Umožnilo by to podľa nich aj prehľad o pohybe cudzincov.

ZMOS tvrdí, že po zverejnení informácie o preplácaní príspevku cez obce sa ľudia obracajú na samosprávy, aby im vyplatili to, čo Matovič prezentoval v médiách. „Je na škodu, že pán minister Matovič s nami o tejto téme nediskutoval, mohli sme predchádzať situáciám, ako je táto,“ skonštatoval v stanovisku hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

plyn, plynovod, plynárne Čítajte viac Ceny zemného plynu prudko vyskočili a dosiahli rekordnú úroveň

Úvahy o preplácaní výdavkov samospráv nie sú podľa ZMOS-u správnym spôsobom uvažovania. „Situácia v samosprávach nie je taká, aby si mohli dovoliť financovať túto oblasť a potom čakať na štát, kedy a čo im v akej výške refunduje. Veď aj z dôvodu nedostatku disponibilných financií sme zriadili transparentný účet, aby sme pomohli samosprávam, ktoré krvácajú na výdavkoch, lebo z vlastných rozpočtov doteraz ťahajú humanitárnu pomoc,“ uviedol Kaliňák.

Štát by mal pomôcť hotelom a penziónom, ktoré by mohli využiť časť svojich ubytovacích kapacít pre utečencov. „To by mal financovať štát a aj takto pomôcť tomuto sektoru. Zároveň by pomohol vytvoriť model efektívneho prehľadu o pohybe migrantov, čo umocní pocit bezpečia a zamedzí napríklad riziku obchodovania s ľuďmi,“ upozornil hovorca s tým, že ak štát nepomôže hotelom a penziónom, stanú sa nevyužívanými alebo skrachujú.

Hotely a penzióny sú podľa združenia samospráv povinné obratom informovať cudzineckú políciu, ktorá by mala detailný prehľad o vývoji situácie. „Okrem toho by mal štát financovať aj využité ubytovacie kapacity samosprávnych krajov,“ doplnil Kaliňák.

Možnosť vyplácania príspevku za ubytovanie schválil ešte v piatok (25. 2.) parlament. O vyplácaní a výške príspevku má rozhodnúť vláda. Legislatívny návrh má byť podľa Matoviča predložený koncom týždňa. Príspevok má byť poskytovaný na deň, a to vo výške sedem eur na dospelú osobu a 3,5 eura na dieťa. Pri 30-dňovom mesiaci to má byť 210 eur na dospelého a polovičná suma na dieťa. Príspevok by mali podľa Matoviča vyplácať žiadateľom obce s tým, že ministerstvo financií im má rozpočty „dotankovať“.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #utečenci #Igor Matovič #vojna na Ukrajine