Európska únia znova útočí na Rusko. Odstrihla viacero ruských bánk od SWIFTU, Sberbank a Gazprombank ušetrila

Členské krajiny EÚ v stredu súhlasili s vylúčením kľúčových ruských bánk zo systému SWIFT, ktorý je dominantným svetovým systémom finančných správ. Uvádza to bruselský spravodajca TASR na základe informácií Európskej komisie (EK).

02.03.2022 13:56
t Russia Ukraine Invasion211821848463 Foto:
Ľudia čakajú v rade na výber peňazí z bankomatu banky Sberbank 25. februára 2022 v Petrohrade.
debata (7)

Komisia zdôraznila, že toto opatrenie rýchlo a efektívne zabráni sankcionovaným bankám vykonávať svoje finančné transakcie po celom svete. Rozhodnutie EÚ bolo úzko koordinované s jej medzinárodnými partnermi, ako sú Spojené štáty americké a Spojené kráľovstvo.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti uviedla, že EÚ „rýchlosťou svetla“ prijala tri po sebe idúce vlny prísnych sankcií proti ruskému finančnému systému, jeho high-tech priemyslu a proti skorumpovanej e­lite.

„Ide o najväčší balík sankcií v histórii Únie. Dnešné rozhodnutie o odpojení kľúčových ruských bánk od siete SWIFT vyšle Vladimirovi Putinovi a Kremľu ďalší jasný signál,“ uviedla v správe pre médiá.

Germany Foreign Policy Čítajte viac Obmedzenie SWIFT-u nezasiahne platby za plyn alebo ropu

Zoznam dotknutých bánk bol zverejnený v Úradnom vestníku EÚ. Patria tam napríklad VTB, druhá najväčšia banka v Rusku, Bank Rossiya, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Sovkombank a VEB.RF.

EÚ však neodpojila od systému SWIFT banky Sberbank a Gazprombank, ktoré sú hlavnými sprostredkovateľmi platieb za energiu v EÚ. Členské krajiny eurobloku vyjadrili obavy, že sankcionovanie týchto dvoch finančných inštitúcií povedie k nárastu cien energií v Európe.

Účinnosť sankcií nadobudne platnosť do 10 dní. To poskytne spoločnosti SWIFT a ostatným prevádzkovateľom krátke prechodné obdobie na implementáciu potrebných opatrení, ktoré zmiernia všetky možné negatívne dosahy sankcií na podniky a finančné trhy EÚ.

Komisia upozornila, že v závislosti od správania Ruska v nasledujúcich dňoch je pripravená v krátkom čase pridať ďalšie ruské banky na tento zoznam.

Exekutíva EÚ okrem toho zakázala investovať do projektov spolufinancovaných Ruským fondom priamych investícií a zakázala aj poskytovanie bankoviek v eurách Rusku. Stredajšie rozhodnutie EÚ je súčasťou jej širšej reakcie na agresívne správanie sa Ruska voči susednej Ukrajine.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #vojna na Ukrajine