Pokračovanie článku: Zadarmo ubytovanie, strava a dokonca aj práca. Slovenské hotely aj napriek ťažkým stratám pomáhajú Ukrajincom

Pomáha celé Slovensko

Najväčší nápor utečencov pociťuje hlavne východ krajiny. Orava a Liptov sa tiež pridali k pomoci a poskytujú zadamo svoje ubytovania pre Ukrajincov. Zatiaľ však veľké návaly u nich nevidno.

„Rozhodnutie zapojiť sa do iniciatívy bolo veľmi spontánne a stále je veľmi čerstvé. K dnešnému dňu sme v štádiu, že sme dohodli spoluprácu, ale zatiaľ nemáme v komplexe žiadneho občana z Ukrajiny,“ poznamenal pre Pravdu Michal Galica, výkonný riaditeľ Gothal Liptovská Osada. Poskytujú šesť izieb, čo prestavuje dvanásť lôžok aj so stravou za nula eur. Maximálnu dĺžku pobytu stanovili na 30 dní, ale sú ochotní ju predlžovať v prípade potreby.

ekonóm Martin Šuster Čítajte viac Ekonóm: Vojna na Ukrajine výrazne zrýchli náš odklon od ropy a plynu

Aj rezort Gothal si zažíval neľahké časy počas pandémie, ale vzhľadom na celkovú kapacit – 400 lôžok – sú vyčlenené kapacity na tento účel zvládnuteľné. „Naše rozhodnutie zapojiť sa do iniciatívy bolo motivované potrebou konať a poskytnúť pomoc tým, ktorí ju momentálne najviac potrebujú,“ dodal riaditeľ Galica.

Vo penzióne Pod Kriváňom v Liptovskom Mikuláši v noci z piatka na sobotu ubytovali tri ženy a dve deti vo veku šesť mesiacov a dva roky. Podľa Jaroslava Dolinaya z penziónu Pod Kriváňom rodinka postupovala smerom do Prahy a u nich len prespala. „Aj napriek môjmu subjektívnemu pohľadu, že pôsobili bonitne, sme peniaze, samozrejme, nezobrali, aj keď nám ich ponúkali. Boli to, aj keď je to v danej situácií nevhodné označenie, tí šťastnejší. Mali kam aj za čo ísť,“ dodal Dolinay.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hotely #vojna na Ukrajine