Pokračovanie článku: Tisícom Ukrajincov sa otvára pracovný trh. Štát pre nich mení pravidlá

Štát so zamestnaním pomôže

Denník Pravda preto oslovil aj vládu, ako plánuje na situáciu reagovať. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) vyhlásil v sobotu na hraničnom priechode Vyšné Nemecké, že vojnoví utečenci z Ukrajiny budú môcť priamo na slovenskej hranici na počkanie získať status dočasného útočiska s plným zdravotným poistením a nárokom na dávky v hmotnej núdzi, ako aj možnosťou zamestnať sa na Slovensku rýchlo a legálne. Zároveň oznámil, že štát poskytne finančný príspevok komukoľvek, kto ubytuje ukrajinských utečencov, navrhuje pritom, aby to bolo mesačne vo výške 100 eur na dieťa a 200 eur na dospelého.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vyhlásil, že rozumie a chápe ľudí utekajúcich v súčasnosti z Ukrajiny a Slovensko je pripravené im maximálne pomôcť. „Sú to ľudia, ktorí sú nám blízki aj kultúrne. Viem si preto predstaviť, že tu mnohí z Ukrajincov zostanú aj pracovať,“ odkázal cez svoje tlačové oddelenie.

Ako vláda pomáha Ukrajincom

  • Vojnoví utečenci z Ukrajiny budú môcť priamo na slovenskej hranici na počkanie získať status dočasného útočiska.
  • O dočasné útočisko s právom na tolerovaný pobyt budú môcť požiadať záujemcovia priamo po hraničnej kontrole.
  • Získajú tak plné zdravotné poistenie a nárok na dávky v hmotnej núdzi, ako aj možnosť zamestnať sa na Slovensku.
  • Štát tiež poskytne finančný príspevok komukoľvek, kto ubytuje ukrajinských utečencov.
  • Na dieťa bude príspevok vo výške 100 eur a 200 eur na dospelého
  • Tieto zmeny má ešte prerokovať vláda
  • Cieľom je podľa Matoviča ponúknuť utečencom maximálnu pomoc v núdzi.

Ako funguje zamestnávanie cudzincov na Slovensku

  • ľudia ktorí na to, aby mohli na Slovensku pracovať, potrebujú povolenie na zamestnanie od úradu práce alebo Ústredia práce – potvrdenie o možnosti obsadenia voľného vysokokvalifi­kovaného pracovného miesta, potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta, povolenie na zamestnanie (osoby s prechodným pobytom na účel zlúčenia rodiny, sezónnych pracovníkov, či námorníkov).
  • osoby „s informačnou kartou (bez povolenia na zamestnanie)“ sú tie, ktoré na to, aby mohli na Slovensku pracovať, žiadne dodatočné povolenie zo strany úradu práce nepotrebujú. Sú to napr. osoby s trvalým pobytom na Slovensku, rodinní príslušníci občanov EÚ, osoby s prechodným pobytom na základe statusu Slováka žijúceho v zahraničí, absolventi slovenských stredných a vysokých škôl, ale aj osoby, ktorým bol udelený azyl, poskytnutá doplnková ochrana či dočasné útočisko.

ZDROJ: Migračné informačné centrum IOM

matovič Čítajte viac Matovič oznámil zásadnú pomoc: 200 eur za ubytovanie Ukrajinca, plus poistenie a pracovné povolenie

V podobnom duchu reagoval aj rezort práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina). Ten vo štvrtok pohotovostne aktivoval všetky zložky sociálno-právnej ochrany detí, ktoré pôsobia na úradoch práce v Trebišove, Humennom a Michalovciach, aby boli pripravení poskytnúť deťom, ktoré prekročia východnú hranicu bez sprievodu, kompletnú starostlivosť ako ubytovanie, stravu, či sociálnu podporu.

Rezort práce tiež hovorí aj o riešení pre dospelých. „Predpokladáme zvýšený počet žiadateľov o poskytnutie dočasného útočiska, prípadne o udelenie azylu na území Slovenska zo strany občanov Ukrajiny. Nový status im umožní zjednodušenie zamestnania bez potvrdenia o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta, ktoré inak zákon o zamestnanosti pre osoby z tretích krajín vyžaduje,” komentuje ministerstvo práce.

Zároveň odhaduje, že počet žiadateľov o zamestnanie z Ukrajiny narastie aj kvôli uvoľneniu pravidiel pre vstup na slovenský trh práce pre občanov tretích krajín od 1. apríla. Ide o zjednodušené získanie národných víz pre vybrané kvalifikácie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pracovný trh #migrácia #vojna na Ukrajine