Pokračovanie článku: Tisícom Ukrajincov sa otvára pracovný trh. Štát pre nich mení pravidlá

Aj Republiková únia zamestnávateľov krátko po vypuknutí konfliktu otvorene podporila komunitu vyše 50-tisíc Ukrajincov, pracujúcich na Slovensku a ich rodiny. „Sme pripravení poskytnúť pomoc v maximálnej možnej miere. Dynamický vývoj, neprehľadná situácia, chaos, strach a stupňujúce sa násilie už teraz spôsobujú, že množstvo obyvateľov sa snaží Ukrajinu opustiť,” vyhlásil Martin Hošták, tajomník únie.

Dôkazom sú aj zástupy ľudí prekračujúce hranice od vypuknutia krízy. Od štvrtkového vyhlásenia mobilizácie mužov ide predovšetkým o ženy a deti. Aktuálna politická situácia však naznačuje, že konflikt sa neskončí tak rýchlo a aj kvôli škodám po útokoch pre nich nebude možné vrátiť sa tak skoro domov za svojimi pôvodnými životmi.

Najakútnejšie je zdravotníctvo

Najväčší zamestnávatelia na Slovensku aj pre aktuálnu situáciu žiadajú, aby štát Ukrajincom, ale aj ľuďom z iných krajín, pomohol dostať sa na Slovensko a umožniť im prístup k zamestnaniu. „Dovoľujeme si upriamiť pozornosť na kvalifikovaných pracovníkov, ktorých je už dnes u nás nedostatok. Zjednodušenie uznávania napríklad zdravotníckych kvalifikácií u personálu z tretích krajín – najmä lekárov a sestier, ale aj iných profesií o ktoré bojujeme už roky, by konečne mohlo byť uvedené do života,” dodáva Filová z AZZZ.

Dlhoročnú prax majú nemocnice na východe Slovenska. Často tam doteraz pracovali Ukrajinky a Ukrajinci, ktorí chceli mať blízko k rodinám a blízkym doma za hranicami. „Skúsenosti máme prevažne pozitívne, vedia sa rýchlo adaptovať na súčasné podmienky, majú veľmi dobrý prístup k pacientom a hendikepom nie je ani ich odborná stránka. Žiaľ, skrz neústretovú legislatívu naša krajina a sektor zdravotníctva nikdy nemohol naplno využiť práve tento imigračný potenciál na zmiernenie dlhodobého nedostatku zdravotníkov,” hovorí Tomáš Kráľ, hovorca siete ProCare a Svet zdravia.

Koncom roka 2021 bolo podľa Ústredia na Slovensku zamestnaných dokopy 69 172 cudzincov, vyše 39-tisíc z nich z krajín mimo EÚ. Najčastejšie pracovali vo výrobe ako operátori a montéri strojov a zariadení, nasledovaní zdravotníkmi. „Okrem toho, približne každý tretí cudzinec žijúci na Slovensku podniká a potenciálne vytvára ďalšie pracovné miesta,“ vysvetľuje Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pracovný trh #migrácia #vojna na Ukrajine