Ukrajinskí pracovníci dostávajú povolávacie rozkazy, ich výpadok dostáva české firmy do problémov

Rusko-ukrajinský konflikt začína zasahovať aj český priemysel. Ukrajinskí pracovníci nemôžu pre vyhlásenú mobilizáciu opustiť krajinu. Navyše, niektorí z nich, ktorí v Česku už pracujú, dostali povolávací rozkaz s okamžitou platnosťou. Pritom zhruba každý 20. zamestnanec v Česku pochádza z Ukrajiny. Informoval o tom server e15.cz.

24.02.2022 15:00
ČR / Česko / Foto:
debata (3)

Šéfka Zásilkovne Simona Kijonková oznámila, že časť ukrajinských pracovníkov, ktorí vo firme pracujú, dostali povolávací rozkaz. „Od cudzineckej polície máme predbežné informácie, že v prípade neopustenia republiky by išlo o trestný čin,“ píše vo vyjadrení na sociálnej sieti LinkedIn.

Karel Hirman analytik Čítajte viac Analytik Hirman: Ak by Rusi výrazne obmedzili dodávky surovín, strelili by si do hlavy

Toho sa obávala už začiatkom roka. „Už pred vyše mesiacom som predstaviteľov vlády upozorňovala na skutočnosť, že mužskí zástupcovia ukrajinskej menšiny žijúci v Česku majú v prípade vojnového konfliktu a vyhlásenia mobilizácie brannú povinnosť. Odpoveď som vtedy nedostala,“ dodala Kijonková.

„O tom, že by niekto z pracovníkov, ktorých sme do Česka doviezli, dostal povolávací rozkaz, zatiaľ nemáme žiadne informácie,“ povedal náborový manažér z agentúry Manpower Jiří Halbrštát. Na druhej strane, dôsledkom mobilizácie na Ukrajine je zákaz opustiť územie štátu, dokiaľ nebude mobilizácia odvolaná.

„Úplne sa nám zastavil nábor. Vízové centrá na Ukrajine svoju činnosť buď obmedzili, alebo ju úplne zastavili,“ dodal Halbrštát. Agentúra dodáva do českých firiem zhruba stovku ukrajinských pracovníkov mesačne.

„Vzhľadom na okolnosti je možné, že konzuláty a vízové centrá budú zatvorené, takže pracovníci nebudú mať možnosť vybaviť si tieto povolenia priamo na Ukrajine, čo by prerušilo príjazd pracovníkov do ČR,“ súhlasí náborová manažérka z agentúry Trenkwalder Olga Skopová. Odlev pracovníkov však zatiaľ nepociťuje. „Naopak, pracovníci chcú v Česku zostať dlhodobo,“ tvrdí Skopová. V Českej republike momentálne pracuje okolo 200.000 ľudí z Ukrajiny, väčšinou muži.

Výpadok ukrajinských pracovníkov bude pre české firmy nepochybne veľký problém, domnieva sa hovorca českej Hospodárskej komory Miroslav Beneš. „Zvlášť niektoré odvetvia, ako služby, ubytovanie a stavebníctvo, sa bez zahraničných zamestnancov, najmä z Ukrajiny, nezaobídu,“ povedal Beneš. Ako dodal, len za minulý rok Hospodárska komora spracovala zhruba 4500 žiadostí na viac než 21.000 pracovníkov z Ukrajiny, čo hovorí o rozsahu závislosti českých firiem na zahraničnej pracovnej sile.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #zamestnanci #vojna na Ukrajine