Takmer pol miliónu Slovákom hrozí slabý dôchodok. Dá sa to zmeniť

Pokiaľ si dôchodca celý pracovný život nesporil a platil odvody z minima, mal by sa pripraviť na veľmi nízku penziu. Aby človek v dôchodcovskom veku neživoril, odborník radí, kam a koľko investovať.

23.02.2022 14:25
senior dôchodca seniori dôchodcovia Foto:
Ilustračná fotka
debata (1)

Odstrašujúca je predstava, že by nám na účte každý mesiac píplo len 400 eur. Žiaľ taký je dnes zákonný minimálny dôchodok zo Sociálnej poisťovne pre človeka, ktorý odpracoval 45 rokov. Samozrejme ak odpracuje menej, suma je ešte nižšia.

Pritom podľa informácií Universalu, až 80 percent Slovákov – drobných podnikateľov – si platí odvody do Sociálnej poisťovne z minimálneho základu. Ide teda o približne 400-tisíc živnostníkov, ľudí so slobodným povolaním, na autorskú zmluvu či drobných poľnohospodárov.

seniori dôchodcova penzista Čítajte viac To máme žobrať? Penzisti chcú v čase zdražovania pridať

Ak si sporia aj v druhom pilieri, tečie im tam mesačne len pár eur. Najmä tejto veľkej skupine ľudí odporúča Petr Berka, odborník na dôchodkové sporenie Universal maklérsky dom, posielať si dobrovoľné príspevky na súkromné dôchodkové účty. „Podnikatelia by mali brať dobrovoľné príspevky ako „povinné“ a mali by s nimi začať čo najskôr, keďže v dôchodku sa počíta každé euro,“ vysvetľuje odborník. Spoločnosť je jednou z najväčších maklérskych spoločností pôsobiacich na slovenskom trhu.

Aspoň stovka mesačne

Čím je takýto podnikateľ starší, tým vyššiu sumu by mal ako dobrovoľný príspevok posielať. „Ak má živnostník 40 a viac rokov, mal by posielať minimálne sto eur mesačne. Samozrejme, do akciových alebo indexových fondov. Dobrovoľný príspevok totiž navyšuje hodnotu majetku na dôchodkovom účte. Výhodou je, že na tieto peniaze môže človek siahnuť až v dôchodku, takže ho nebudú lákať pri inej životnej situácii,” dodáva Petr Berka.

Sporiteľ má tiež podľa Universal voľnejšie ruky pri investovaní do fondov podľa vlastného výberu. Kým sa totiž povinné príspevky postupne od 52. roku života presúvajú do konzervatívnych fondov, s dobrovoľnými príspevkami je to inak. „Dobrovoľné príspevky sú výlučným majetkom sporiteľa a sú evidované na jeho separátnom podúčte,“ vyzdvihuje odborník.

seniori dôchodcovia Čítajte viac Dôchodcovia sa môžu tešiť na dobré správy. V roku 2023 im porastie penzia, kvôli inflácii

Aj po dosiahnutí dôchodkového veku je čisto na človeku, ako s úsporami z dobrovoľných príspevkov naloží. „Za dobrovoľné príspevky si sporiteľ nemusí kupovať doživotný dôchodok,“ upozorňuje špecialista. V zásade má na výber tri možnosti. „Pri dosiahnutí dôchodkového veku sa môže sporiteľ rozhodnúť, či si nasporenou sumou zvýši doživotný dôchodok, ktorý vypláca niektorá z poisťovní, alebo si bude úspory čerpať individuálne priamo zo svojej DSS-ky v ľubovoľnej výške. Tretia možnosť je výber celej jeho sumy,“ vymenúva Petr Berka.

Na príspevkoch sa treba dohodnúť

Výhodou takéhoto sporenia sú tiež ako informuje Universal nízke poplatky a daňové prázdniny z výnosov počas celého obdobia sporenia. „Ich platba je dobrovoľná, a preto nie je určená frekvencia ich platenia a výška tohto príspevku je neobmedzená. Výšku aj frekvenciu dobrovoľných príspevkov si tak môže sporiteľ zvoliť sám a kedykoľvek ju môže zmeniť. Prípadne môže iba nepravidelne vkladať nejakú sumu.“

Nespoliehať sa iba na jeden kanál

Okrem dobrovoľných príspevkov by si podľa odborníka mali ľudia sporiť na dôchodok aj iným spôsobom, aby rozložili riziko. „Najideálnejšie je mať všetky tri tieto spôsoby: dobrovoľný príspevok v II. pilieri, tretí pilier a ETF fondy,“ podotýka Petr Berka.

ETF fondy sú podľa neho z pohľadu výnosu najvýhodnejšie z tejto trojice a hrá im do kariet aj oslobodenie od dane na rozdiel od iných podielových fondov. Nevýhodou ale môže byť práve lákadlo skoršieho výberu ešte pred poberaním dôchodku. „Tretí pilier je z tejto trojice najmenej výhodný, čo sa týka zhodnotenia fondov, ale opäť ochraňuje klienta od predčasného výberu a navyše je v tomto produkte aj možnosť daňovej úľavy až do výšky 180 eur, čo predstavuje po zdanení pre klienta ročnú úsporu 34,20 eura,“ dopĺňa Petr Berka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #Slovensko #II. pilier #Dôchodcovia #sporenie #dôchodky