Slovenskí včelári reagujú na poslancov OĽaNO, ktorí plánujú zmeny: Včelstiev pribúda, reči o poklese nie sú pravdivé

Slovenský zväz včelárov reaguje na poslancov Martina Fecka, Jozefa Pročka (obaja OĽaNO), ktorí plánujú zmeny ohľadom fungovania včelárskeho odvetvia.

23.02.2022 14:22
Tibor Vargapál, včely Foto:
Tibor Vargapál s manželkou Jankou a so synom Marekom bodujú so svojím medom na viacerých včelárskych súťažiach.
debata (12)

Na vyjadrenie poslanca Fecka, ktorý vyhlásil, že "faktom je, že včelám sa dlhodobo nedarí a ich počty v skutočnosti klesajú na celom svete,“ zareagoval Slovenský zväz včelárov tým, že podľa nich je skutočný stav taký, že stavy včelstiev rastú. Pre porovnanie uviedli graf ako sa na Slovensku a v okolitých štátoch včelárstvu darí za posledných 101 rokov.

Ďalším Feckovým výrokom bolo, že „cieľom je zamedziť prevčeleniu územia, ktoré pri obmedzených zdrojoch včelej pastvy spôsobuje prenos, a prepuknutie chorôb včiel.“

Na to mal zväz tiež jasnú odpoveď: „V skutočnosti mnohé susedné krajiny majú vyššiu hustotu včelstiev ako máme my na Slovensku a zdravotný stav včelstiev sa rapídne nezhoršuje, len sa zlepšujú diagnostické metódy. Hustota včelstiev/km2 za rok 2019 Poľsko (5,4), Maďarsko (13,3), Česko (8,7), Rakúsko (4,7), Slovensko (6,3), Slovinsko (10,3),” uviedli včelári na Facebooku.

„Rojenie je prirodzený inštinkt včiel, ktorý majú aj včely žijúce v dutinách stromov,” týmto apeluje zväz na výrok Jozefa Pročka, ktorý uviedol, že včela nechce byť pri včelárovi, ale chce slobodu. “My ju znova chytíme a znova zavrieme,” dodal Pročko. Ďalej pokračoval, keď vyhlásil, že „nechceme, aby včely s prirodzeným genotypom z Oravy boli premiestňované do Bratislavy, ale aby sa zachovával genotyp a prirodzené prostredie, kde sa včela narodila.“

Tomáš Blaškovič, úľ, včely, Petržalka Čítajte viac Komu uleteli včely: poslancom či včelárom?

Na to zväz reagoval poznatkami z historických záznamov, kedy sa na Slovensko už od 50-tych rokov 19. storočia dovážali matky včiel, najmä z Talianska a Slovinska, ale aj iných krajín. “Včely sa na Slovensku oficiálne šľachtia od 30-tych rokov keď boli vytvorené prvé uznané línie. Pojem „prirodzený genotyp z Oravy“ nemá oporu v odbornej literatúre. Sú vyšľachtené línie vhodnejšie a menej vhodné do podhorských a horských oblastí. Zákaz kočovania by mal veľmi negatívny efekt práve pre kočujúcich včelárov zo severného Slovenska kočujúcimi za agátovými znáškami na južné Slovensko,” oponoval mu zväz.

Pročko tiež tvrdí, že nechceme, aby včelári dodávali med plný antibiotík. „Chceme, aby med bol zdravý a prírodný,“ hovorí poslanec OĽaNO.

Zväz mu však aj na to odpovedal: „Používanie antibiotík pri chove včiel je zakázané od roku 2002. ŠVPS SR/SVS ČR zachytili med s antibiotikami v rokoch 2015 (sulfonamid), 2020 (dapson), 2021 (tylozín) – vždy išlo o med dovezený resp. balený na Slovensku s označením „zmes medov EÚ a mimo EÚ“ bez obsahu medu od slovenských včelárov.”

Zväz včelárov reagoval aj na vyjadrenia iného včelára Hodoška. Ten sa vyjadril, že „vnucovanie rámikov s medzistienkami na ktorých je predtlačená iba jedna veľkosť bunky je potlačenie prirodzeného správania tohto super organizmu“.

Zväz skorigoval aj tento názor. „S výnimkou najprísnejších typov ekologického včelárenia sú medzistienky súčasťou včelárenia v celom západnom svete. Nevieme o relevantných vedeckých štúdiách dokazujúcich že by včelstvá chované na medzistienkach vykazovali horší zdravotný stav v porovnaní so včelstvami na prirodzenom diele. Zavedenie chovu včiel výlučne na prirodzenom diele by spôsobilo prudký prepad v produkcii medu a spôsobil závislosť Slovenska na dovoze medu zo zahraničia,” uviedol zväz na svojom Facebooku.

Rusnak Čítajte viac Šéf slovenských včelárov Rusnák: Trápia nás oveľa väčšie problémy, ako riešia poslanci OĽaNO

K výraznému nárastu počtu včelstiev za posledných 15 rokov sa vyjadril etmológ Marek Semelbauer. „Keďže stav krajiny sa skôr zhoršuje, ďalší rast počtu včelstiev nie je žiadúci, lebo to bude mať za následok to, že ostatných opeľovačov, teda voľne žijúcich včiel, čmeliakov, motýľov a ďalších bude menej. Najviac sú tým postihnuté veľké opeľovače, napríklad čmeliaky, ktoré sa potravinovo výrazne prekrývajú so včelou medonosnou,“ vyhlásil Semelbauer.

Včelári odpovedajú tým, že im nie sú známe žiadne vedecké štúdie z územia Slovenska, ktoré by dokazovali, že za úbytkom divo žijúcich opeľovačov sú práve včely medonosné alebo že ich včela je potravinovým konkurentom čmeliakov. Takéto štúdie sú podľa včelárov známe z USA, kde včela nie je pôvodným druhom.

Vysvetľujú, že v skutočnosti sa včela svojou opeľovacou činnosťou významne stará o biodiverzitu a o potravinovú sebestačnosť. Nezanedbateľný je aj fakt, že včely medonosné slúžia ako vysokohodnotný a vyhľadávaný zdroj potravy pre množstvo chránených živočíchov (včeláriky, jašterice, žaby, ježe, atď.)

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #včely #včelárstvo #Slovenský zväz včelárov