Minister dopravy bude rokovať s kamionistami. Jednou z hlavným tém by mali byť podmienky mýtneho systému

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina) bude v stredu podvečer rokovať so zástupcami Združenia cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia a Únie autodopravcov Slovenska (UNAS).

23.02.2022 10:26
Doležal Foto: ,
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina).
debata (1)

Ako pre agentúru SITA povedal hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf, jednou z hlavným tém by mali byť podmienky mýtneho systému. Rokovanie na ministerstve dopravy potvrdili aj obe organizácie cestných dopravcov.

UNAS, zastupujúci malých autodopravcov, prerušil protest v podobe blokovania hraničných priechodov od 17. februára od 22:00 do 23. februára do 24:00. Rozhodnutie zdôvodnil snahou rokovať s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽaNO) a s ministrom dopravy a výstavby Andrej Doležalom o svojich hlavných požiadavkách. Organizácia zároveň vyzývala ministra dopravy k odstúpeniu. Doležal minulý týždeň vyslovil pripravenosť rokovať s UNAS, podmienil to účasťou na stretnutí aj predstaviteľov ČESMAD-u.

Protest dopravcov zlaté piesky Čítajte viac Americký konvoj prerušil protest dopravcov. Doležal hovorí o nátlaku a odmieta zľavy

Medzi hlavnými požiadavkami UNAS v pôsobnosti rezortu dopravy je zníženie platby mýta na šesť mesiacov o 30 % a v prípade nového mýta v budúcom roku trvalý pokles sadzieb pre domácich dopravcov o 28 %. Minister dopravy nevidí priestor na zníženie súčasných sadzieb mýta, no je ochotný rokovať s autodopravcami o budúcich sadzbách mýta v novom systéme. „Náš hlavný cieľ je, že mýto musí byť efektívnejšie, výber musí stáť menej a povedali sme, že mýto musí byť férovejšie pre dopravcov. Preto už dnes rokujeme o tom, ako budú nastavené sadzby v budúcnosti,“ povedal minister minulý týždeň s tým, že vyššia efektivita sa pretaví aj do nižších sadzieb pre dopravcov.

UNAS žiada aj zníženie spotrebnej dane z palív o 30 % prechodne na šesť mesiacov podľa vzoru Poľska a Maďarska, zníženie dane z motorových vozidiel, tzv. cestnej dane o 30 % na stálo, či vratku spotrebnej dane z palív za natankovaných tisíc litrov vo výške 38 eur pre dopravcu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #Mýto #kamión #prostest #PHM #andrej doležal #autodopravci