Pokračovanie článku: To máme žobrať? Penzisti chcú v čase zdražovania pridať

Dôchodky stúpnu, ale až o rok

Ekonomickí odborníci sa na pomoci v situácii mimoriadneho zdražovania relatívne zhodujú. Treba pomáhať vybraným skupinám, nie plošne. Dôchodcovia sú však ohrozenou skupinou, veľmi citlivo vnímajú zvyšovanie cien energií a potravín.

„Na dôchodcov a iné ohrozené skupiny sa veľmi ľahko zabúda, lebo ich nie je tak počuť. Sú to však naše mamy a otcovia, ktorí tiež musia z niečoho žiť. Staroba so sebou nesie aj zvýšené výdavky na zdravotnú starostlivosť a životné náklady sa nedajú nijako obkorčuľovať,“ hovorí Milan Kuruc zo združenia Pracujúca chudoba. „Môžeme zvyšovať dôchodky, znižovať DPH, dotovať viac zdravotnú starostlivosť a ceny za energie pre ohrozené skupiny,“ vymenúva opatrenia Kuruc.

Podľa odborárov je kľúčové riešiť práve tohtoročný prepad kúpnej sily, keďže dôchodcovia patria pre nízke príjmy medzi najviac ohrozených ľudí. Kým ich dobehne primeraná valorizácia, môžu čeliť problému zabezpečiť si základné živobytie. „Vláda by mala v čo najkratšom čase pristúpiť k zvýšeniu dôchodkových dávok, a to buď jednorazovou sumou, alebo percentuálnym navýšením,“ upozorňuje Martina Némethová z Konfederácie odborových zväzov.

seniori dôchodcovia Čítajte viac Dôchodcovia sa môžu tešiť na dobré správy. V roku 2023 im porastie penzia, kvôli inflácii

„Kým všetky okolité štáty pomáhajú svojim dôchodcom prekonať súčasnú pre nich krízovú situáciu, slovenská vláda ani parlament ešte neurobili nič,“ dodáva Némethová.

Odborár Ján Košč hovorí, že vláda by si mohla brať príklad z Rakúska. To pristúpilo k pomoci najzraniteľnejším skupinám svojich obyvateľov, od seniorov až po rodiny, jednorazovým príspevkom vo výške 300 eur.

Dobrou správou v týchto neľahkých časoch je to, že od roku 2023 sa penzie dôchodcom zdvihnú pomerne výrazne. A to až o 8,3 percenta. V prepočte by tak priemerná penzia stúpla o 42,40 eura mesačne, vypočítala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Rada upozorňuje, že návrhy penzistov na zvyšovanie dôchodkov v tomto roku neberú do úvahy ich zmenu v ďalších rokoch. Fakticky tak žiadajú vykompenzovať infláciu v dôchodkoch dva razy. „Z pohľadu výdavkov Sociálnej poisťovne to bude tento rok znamenať približne 100 miliónov eur, no nasledujúci rok by výdavky na zvyšovanie dôchodkov mali vzrásť na rekordných 700 miliónov eur,“ vyčísľuje rozpočtová rada.

Dôchodcovia veľmi citlivo vnímajú zmeny cien práve pri energiách, potravinách a liekoch. Zároveň ale aj inak vnímajú ceny. „Nejeden dôchodca spomína, koľko stálo mlieko či chlieb pred desiatkami rokov, a porovnáva to s aktuálnymi cenami, pričom nezohľadňuje svoj aktuálny príjem. Ceny sú dnes síce vyššie, ale ľudia si napriek tomu môžu dovoliť kúpiť viac,” pripomína Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

V otázke valorizácie dôchodkov Škriniarovi chýba najmä systémové riešenie, ktoré sa ukáže ako dlhodobo udržateľné. „Sú dôchodcovia, ktorí skutočne zvýšenie dôchodku nepotrebujú, a zároveň sú takí, ktorým zvýšenie reálne nepomôže, keďže na zmiernenie dosahov inflácie potrebujú výrazne viac.”

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #dôchodok #Slovensko #valorizácia