Pokračovanie článku: To máme žobrať? Penzisti chcú v čase zdražovania pridať

Očkovacie bonusy ako pomoc

Na otázku denníka Pravda, akú pomoc rezort práce pripraví pre dôchodcov, ministerstvo vymenovalo, čo podľa neho už urobilo. Ako príklad uviedlo odškodnenie žien na dôchodku narodených v rokoch 1957 až 1965, zrušenie doplatkov za lieky pre seniorov či zníženie zrážok, ktoré môžu exekútori mesačne zrážať zo mzdy alebo z dôchodku.

Problémom je, že sľubovaná nulová spoluúčasť seniorov na doplatkoch za lieky sa týka iba malej časti dôchodcov. „Sľubovaná nulová spoluúčasť pomôže len tým, ktorí poberajú menej ako 679,80 eura, aj to iba v prípade najlacnejších generík. Ostatné lieky, zdravotné pomôcky a dietetické potraviny uhrádzajú dôchodcovia tak ako doteraz,“ oponuje Krajniakovi Pokorná.

Milan Krajniak Čítajte viac Jednota dôchodcov žiada mimoriadne celoplošné navýšenie dôchodkov, Krajniak ich pozval na stretnutie

Koaliční lídri tiež argumentujú, že seniorom pomohli takzvanými očkovacími poukazmi v hodnote 200 a 300 eur. No tie nepomohli každému seniorovi. Pokorná tvrdí, že podľa jej informácií dostalo odmenu za očkovanie iba približne 200-tisíc seniorov z celkového počtu viac ako milión poberateľov starobného dôchodku. „Je pravda, že to bola určitá pomoc a kompenzácia zvýšených výdavkov, ale väčšina seniorov túto odmenu nedostala, pretože neboli zaočkovaní, a to predovšetkým zo zdravotných dôvodov,“ dodáva. S najnovším návrhom možnej pomoci prišiel podpredseda parlamentného výboru pre financie a poslanec OĽaNO György Gyimesi. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 vyhlásil, že vláda chystá presunutie 13. dôchodku niekedy na máj či jún.

Ako sa zvýšia dôchodky v roku 2022
Od januára sa dôchodková dávka valorizuje novým systémom, teda vzrastie o dôchodcovskú infláciu (zvýšenie o 1,3 percenta z danej výšky penzie, ktorú poberajú)
  Dôchodok Valorizácia Výška dôchodku od januára
Príklad č. 1: 325€ 4,23 € (o 1,3 %) 329,23€
Príklad č. 2: 467€ 6,07 € (o 1,3 %) 473,07€
Príklad č. 3: 708€ 9,20 € (o 1,3 %) 717,20€

Zdroj: ŠÚSR

To sa však dôchodcom vôbec nepáči, keďže viac peňazí by nedostali, iba by im prišli skôr. „Nehoráznosť,“ zareagovala Pokorná na návrh Gyimesiho. Akceptovať by sa to dalo iba v prípade, ak by po 13. dôchodku na konci roka vláda pridala aj 14. dôchodok. Ministerstvo práce potvrdilo, že uvažuje časť 13. dôchodku vyplácať skôr. „Minister Krajniak otvoril s koaličnými partnermi tému valorizácie dôchodkov a ďalšej pomoci pre seniorov už minulý týždeň. Aby seniori mohli počítať s peniazmi z 13. dôchodkov skôr, navrhol partnerom vyplatiť aspoň ich časť už v polovici roka,“ hovorí Eva Rovenská, hovorkyňa rezortu práce.

Jednota dôchodcov však s aktivitami neprestáva. Valéria Pokorná pre Pravdu prezradila, že chystajú list s výzvou o pomoc všetkým politickým stranám. Požadujú tiež zmenu zákona o zastropovaní minimálnych dôchodkov, aspoň do konca tohto roku. „Chceme, aby aj poberateľom minimálnych dôchodkov bola mimoriadna valorizácia vyplatená. Teraz sa valorizovaná suma pripočítavala k pôvodnej výške dôchodku, čiže do roku 2030 sa im dôchodok nenavýši ani o cent,“ dodala.

Zatiaľ nemajú žiadne informácie, čo pre nich minister Krajniak chystá. Čakajú na stretnutie, ktoré sa uskutoční, až keď sa minister uzdraví. Protesty zatiaľ nezvažujú. Rozmýšľajú akurát nad tým, že by sa pridali k protestom, ktoré organizujú odborári.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #dôchodok #Slovensko #valorizácia