To máme žobrať? Penzisti chcú v čase zdražovania pridať

O 1,3 percenta. Také je zvýšenie dôchodkov v roku 2022. Tento rast však prevalcovala dôchodcovská inflácia, ktorá vyskočila až na 9,1 percenta. Penzisti tak na vlastnej koži pocítili zdražovanie asi ako málokto v našej spoločnosti. Spolu s osamelými rodičmi patria ľudia nad 65 rokov medzi skupiny najohrozenejšie chudobou.

21.02.2022 18:37
seniori dôchodcova penzista Foto:
Ilustračná fotka
debata (50)

Priemerný starobný dôchodok po valorizácii dosiahol ku koncu januára 511,60 eura. Ak si to rozmeníme na drobné, podľa štatistík priemerný penzista platí za potraviny 136 eur. Bývanie, voda, elektrina a plyn odkroja z jeho dôchodku takmer 126 eur. Tieto dve položky mu tak zhltnú vyše polovice príjmu.

Keď k tomu prirátame 9-percentný medziročný nárast dôchodcovskej inflácie, ktorá z priemernej penzie odkrojí ďalších 46 eur, niet divu, že zdražovanie tvrdo zasiahlo najmä najstarších občanov.

Zdražovanie, aké nemá na Slovensku obdobu za posledných 17 rokov, prinútilo ozvať sa aj Jednotu dôchodcov na Slovensku (JDS). Jej predstavitelia žiadajú vládu, aby od apríla tohto roka pristúpila k mimoriadnej valorizácii dôchodkov o tri percentá. V pondelok sa mali stretnúť aj s ministrom práce Milanom Krajniakom (Sme rodina), no pre jeho pozitívny test na COVID-19 sa nemohlo uskutočniť.

Petr Fiala Čítajte viac Česi dôchodcom pridajú od júna, mimoriadne zvyšujú penzie. Pozrite sa, o koľko

„Nízke dôchodky nedokážu pokryť zvýšené ceny, najmä potravín. Sme smutní z toho, že v Česku je mimoriadna valorizácia vo výške 8,2 percenta od 1. júna, ktorú vláda navrhla bez toho, aby o ňu seniori museli doslova žobrať,“ hovorí pre Pravdu Valéria Pokorná, ktorá aktuálne zastupuje predsedu združenia.

Pokorná upozorňuje, že takmer každý tretí starobný dôchodca žije pod hranicou chudoby, čo znamená, že poberá mesačne menej ako 435 eur. Ak by vláda zdvihla penzie o žiadané tri percentá, tie by tak stúpli o 15,30 eura za mesiac a 184 eur za rok. „Ak vláda nepristúpi k mimoriadnej valorizácii k 1. aprílu, uvrhne desaťtisíce seniorov do pasce chudoby,“ obáva sa Pokorná.

Hovorí, že zástupcovia združenia sa rozprávali o zvyšovaní dôchodkov s ministrom Krajniakom aj s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina), pričom tohtoročné 1,3-percentné zvýšenie sa im nepáčilo.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #dôchodok #Slovensko #valorizácia