13. dôchodky už v lete? Matovičov poslanec naznačil novú pomoc. Nehoráznosť, reagujú dôchodcovia

Trináste dôchodky chce vláda vyplatiť už v polovici roka. V diskusnej relácii O 5 minút 12 to povedal podpredseda finančného výboru György Gyimesi z hnutia OĽANO. Skoršia výplata 13. dôchodku má seniorom pomôcť vysporiadať sa so zdražovaním.

21.02.2022 15:21
Gyorgy Gyimesi Foto: ,
Gyorgy Gyimes, podpredseda finančného výboru (OĽaNO)
debata (90)

Na otázku kedy by mohli 13. dôchodok očakávať seniori vo svojich peňaženkách, keď nie v decembri odpovedal Gyimesi, že niekedy v máji či júni. V relácii poznamenal, že budúci týždeň budú o tom lídri koalície informovať. “Chceme tento dôchodok vyplatiť skôr, aby teraz mali tí ľudia peniaze, keďže inflácia je na 8 percentách,” vysvetlil podpredseda.

Milan Krajniak Čítajte viac Jednota dôchodcov žiada mimoriadne celoplošné navýšenie dôchodkov, Krajniak ich pozval na stretnutie

Denník Pravda sa pýtal aj Jednoty dôchodcov Slovenska, ktorá združuje záujmy penzistov. To sa dôchodcom ale vôbec nepáči, keďže viac peňazí by nedostali, iba by im prišli skôr. „Nehoráznosť,“ zareagovala Valéria Pokorná, ktorá aktuálne zastupuje predsedu združenia, na návrh Gyimesiho. Akceptovali by to iba v prípade, ak by po 13. dôchodku na konci roka vláda pridala aj 14. dôchodok.

Denník Pravda oslovila aj ministerstvo financií, či plánuje presúvať 13. dôchodok do prvej polovice roka. „Za ministerstvo sa nevieme vyjadriť k tejto problematike. Otázku, prosím, smerujte na ministerstvo práce, ktoré má trináste dôchodky v kompetencii,“ odkázali z tlačového odboru rezortu financií.

seniori dôchodcovia Čítajte viac Dôchodcovia sa môžu tešiť na dobré správy. V roku 2023 im porastie penzia, kvôli inflácii

Rezort práce hovorí, že uvažuje časť 13. dôchodku vyplácať skôr. „Minister Krajniak otvoril s koaličnými partnermi tému valorizácie dôchodkov a ďalšej pomoci pre seniorov už minulý týždeň. Aby seniori mohli počítať s peniazmi z 13. dôchodkov skôr, navrhol partnerom vyplatiť aspoň ich časť už v polovici roka,“ zareagovala Eva Rovenská, hovorkyňa ministerstva práce.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #dôchodky #valorizácia