Top 5 správ týždňa: Ako štát pomôže domácnostiam s energiami a koniec lacných hypoték

Február sa blíži ku koncu a tretí týždeň priniesol v slovenskej ekonomike niekoľko horúcich tém. Na Valentína inflácia prekonala nové výšky, následne však ľudí potešilo predstavenie prvých riešení drahých cien energií pre domácnosti a malé podniky.

20.02.2022 12:19
Vláda Foto: ,
Rokovanie vlády v Bratislave, február 2022
debata (2)

Veľká slovenská banka prekvapila. Zvyšuje sadzby na všetkých hypotékach

Od 7. marca zvyšuje dvojka na slovenskom hypotekárnom trhu sadzby. Po dlhej dobe sme tak svedkami navyšovania sadzieb a to aj napriek tomu, že ECB zmenu úrokov zatiaľ iba avizovala. Úrokové sadzby pri 10 ročnej fixácii sú oproti tým najlacnejším, ktoré ponúkajú banky na našom trhu dvojnásobné.

Celý článok nájdete TU

peniaze, hypotéka Čítajte viac Banky spustili zdražovanie hypoték. Po VÚB banke sa pridáva aj ČSOB a pridajú sa zrejme aj ďalšie

Vláda mení daň za istoty. Ľuďom ušetrí miliardu, elektrárne získajú Mochovce

Špeciálna daň z jadra nebude. Namiesto toho sa minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a hospodárstva Richard Sulík (SaS) dohodli so Slovenskými elektrárňami na zmrazení ceny elektriny pre bežných ľudí. V rokoch 2023 a 2024 tak garantujú, že dvom miliónom domácností nestúpne cena elektriny. Ministri uviedli, že jedna domácnosť vďaka tomuto kroku ušetrí 500 eur za dva roky. Dovedna pôjde zhruba o jednu miliardu eur.

Celý článok nájdete TU.

kolaz Čítajte viac Spor Sulík verzus Kažimír. Kto môže za vysoké ceny a zdražovanie?

Richard Sulík predstavil riešenie pre rodiny v bytových domoch s vlastným kotlom

Dlhé roky bol vlastný kotol v bytovom dome výhodou. Domácnosti vďaka nemu často platili omnoho nižšie ceny za teplo, ako ich centrálne zásobovaní susedia. Dnes ale prichádzajú ľuďom žijúcim v tých istých domoch niekoľkonásobne vyššie účty.

Celý článok nájdete TU.

Andrej Juris, Čítajte viac Šéf Úradu pre reguláciu pre Pravdu: Našli sme spôsoby, ako znížiť ľuďom účty za energie

Kamionisti protestovali. Spravili kolónu, pokračovať chcú blokovaním hraníc

Únia autodopravcov Slovenska žiada okamžité zníženie spotrebnej dane z palív o 30 % prechodne na šesť mesiacov podľa vzoru Poľska a Maďarska.

Celý článok nájdete TU.

protest kamionisti bratislava Čítajte viac Ultimátum pre Doležala: Čas vyprší v stredu. Potom pritvrdíme, odkazujú dopravcovia

Zdražovanie, aké sme tu 17 rokov nemali. Vrchol ešte len príde

Rast spotrebiteľských cien bol v januári najrýchlejší za posledných 17 rokov. Inflácia sa vyšplhala na 8,4 percenta a jej motorom boli predovšetkým rastúce ceny energií a potravín. V preklade to znamená, že keď človek vlani minul za vybraný tovar a služby 100 eur, dnes na to isté bude potrebovať o vyše osem eur viac.

Celý článok nájdete TU.

trh, nákup, nakupovanie, farmári, poľnohospodárstvo, zelenina, trhovisko Čítajte viac Drahé bývanie, energie a potraviny. Zdražovanie o 8,4 % je najväčšie za 17 rokov

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #energetika #správy