Pokračovanie článku: Nerozhoduje národnosť mäsa, ale cena. A slovenské hydinárstvo sa nezadržateľne rúti ku dnu

Súťaž podpôr a úľav

Birčák pripomenul, že ak poľský chovateľ dostane od odberateľa za kilogramové kurča 1,15 eura a slovenský 0,86 eura, nemôže tento tlak dlhodobo vydržať. Rovnako ako keď české hydinárstvo môže rátať ročne s podporou štátneho rozpočtu v objeme 35 miliónov eur, ale slovenské len štyri milióny eur, ktoré sú ešte aj zdanené. Riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár upresnil, že na to, aby slovenskí výrobcovia vyrovnali krok s českými konkurentmi, by potrebovali dostať z národných zdrojov 17,5 milióna eur.

Hydinári sa chcú stretnúť s ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom, aby mu nielen vysvetlili povážlivosť situácie, ale hlavne aby štát naostatok venoval odvetviu väčšiu finančnú podporu. Mala by byť taká, aká je v susedných krajinách. Zásah štátu by sa mohol tiež prejaviť v stabilizácii cien energie a plynu, v daňových a odvodových úľavách pre poľnohospodárske a potravinárske podniky. Razantnejšia by mala byť aj kontrola produkcie z tretích krajín, kde prevádzky nespĺňajú prísne podmienky EÚ.

obchody nakupovanie ruska pandemia Čítajte viac Rožky, múka, ovocie či strukoviny. Nižšia DPH by priniesla úľavu peňaženkám iba pri vybraných potravinách

Samostatnou kapitolou sú obchodné vzťahy, marže, za ktoré sa hydina predáva a tiež politika zliav v réžii reťazcov.

Kuracie mäso a vajíčka najmä vďaka akciám robia nákupy potravín ešte ako tak prijateľnými. Lacné zahraničné dodávky kuraciny, ktoré nákupy v zľave umožňujú, tu však nebudú večne. Na konci tohto roka bude podľa Ladislava Birčáka hydina podstatne drahšia, pretože poľnohospodári zakladajú úrodu s hnojivami, ktoré sú drahšie o 300 percent. Dražie nafta – medziročne 30 percent, ktorá roztáča kolesá traktorov, kombajnov a kamiónov.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #Potraviny #mäso #vajcia