Ultimátum pre Doležala: Čas vyprší v stredu. Potom pritvrdíme, odkazujú dopravcovia

Autodopravcovia budú do stredy (23. 2.) čakať na pozvanie k rokovaciemu stolu. Ak sa tak nestane, začnú blokovať "natvrdo" viaceré hraničné priechody. Avizoval to v piatok Stanislav Skala z Únie autodopravcov Slovenska (UNAS).

18.02.2022 13:40
protest kamionisti bratislava Foto: ,
Protest autodopravcov v Bratislave
debata

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) je ochotný zúčastniť sa na rokovaní, podmienkou je však účasť Združenia cestných autodopravcov SR Česmad Slovakia. Mýtne poplatky nateraz znižovať neplánuje.

UNAS dal rezortom dopravy a financií do stredy ultimátum. „Keď nás do stredy neprizvú k rokovaciemu stolu, tak skonsolidujeme sily a už to nebudeme robiť tak, že budeme púšťať po štyroch alebo po šiestich hodinách, ale zablokujeme to natvrdo,“ skonštatoval Skala s tým, že „natvrdo“ zablokujú napríklad tri alebo štyri hraničné priechody.

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR ocenilo, že UNAS stiahla svoje autá z ciest. Rešpektuje právo na štrajk, ale nie formou, aby boli občania braní za „rukojemníkov“. Hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf zároveň v piatok na sociálnej sieti vyhlásil, že mýtne poplatky sa nateraz znižovať nebudú, ale môže to byť súčasťou diskusie o novom mýte. Minister dopravy sa podľa neho snažil zladiť si program tak, aby sa mohol v piatok s autodopravcami stretnúť, ale pracovný program mu to neumožnil.

Rudolf tiež dodal, že pre ministerstvo dopravy je relevantným partnerom do diskusie združenie Česmad, keďže združuje zhruba tisíc dopravcov. „My s nimi rokujeme, dá sa povedať, niekedy na dennej báze. Tie rokovania sú veľmi konštruktívne a veľmi slušné a nikdy sa nezačínajú tak, ako je to často v prípade UNAS, vyhrážkami o štrajku,“ poznamenal hovorca MDV.

Protest dopravcov zlaté piesky Čítajte viac Americký konvoj prerušil protest dopravcov. Doležal hovorí o nátlaku a odmieta zľavy

Súčasne podotkol, že k rezortu dopravy sa pred niekoľkými dňami dostala informácia, že Stanislav Skala ani Marián Ürge, ktorí za autodopravcov komunikujú, nie sú štatutármi UNAS. „Čiže my vlastne nevieme, kto ich oficiálne zastupuje,“ tvrdí Rudolf. Minister dopravy je však podľa neho ochotný zúčastniť sa na rokovaní s predstaviteľmi UNAS. „Avšak za podmienky, že sa na ňom zúčastnia aj predstavitelia Česmadu,“ zdôraznil Rudolf.

Autodopravcovia vo štvrtok (17. 2.) dočasne prerušili štrajk, čím reagovali na vyjadrenia rezortov dopravy aj financií o tom, že nemajú problém so združeniami rokovať, ale nie za situácie, ak budú blokovať hranice či cesty. Autodopravcovia začali štrajkovať začiatkom tohto týždňa. Medzi ich požiadavky patrí úprava cien pohonných látok po vzore Poľska a Maďarska, ďalšie zníženie cestnej dane, vratka spotrebnej dane z palív, ale aj zníženie platby mýta.

debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #kamióny #autodopravcovia