Minister Vlčan sa pochválil, že rozbil gang kvetinárov. Obchodovali s nelegálnymi certifikátmi do Ruska

Ministerstvo pôdohospodárstva odhalilo dlho fungujúci gang na Slovensku. Organizovaná zločinecká skupina profitovala na obchodovaní s certifikátmi potrebnými na vývoz biologického tovaru do krajín mimo EÚ už od roku 2008. Informovali o tom vo štvrtok na tlačovej konferencií minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽaNO) a riaditeľ Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) Ján Berceli.

17.02.2022 11:07
Samuel Vlčan Foto:
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan
debata (18)

„Organizovaný gang profitoval na certifikátoch, ktorých cena je oproti okolitým krajinám nižšia. Čo je však mimoriadne závažné, kamióny s tovarom fyzicky ani neprechádzali územím Slovenska, a teda tovar nebol ani riadne úradne skontrolovaný,“ povedal Berceli.

VIDEO: Vlčan: Rozbili sme gang obchodujúci s certifikátmi na export tovaru.
Video

Takmer desaťtisíc certifikátov sa rovná desiatim tisícom kamiónov, ktoré neboli skontrolované a vyvážali “rastliny” cez Slovensko. Najčastejšou destináciou vývozu bolo Rusko. Keďže obsah kamiónov neprešiel bežnou kontrolou a žilinskí úradníci ÚKSÚP len rozdávali pečiatky, tak sa nevie odhadnúť, čo všetko sa v nich mohlo nachádzať. Nie je jasné, či išlo len o kvety.

Samuel Vlčan Čítajte viac Vlčan si na krízový štáb pozval len dvoch ľudí z agropotravinárstva, tvrdí Hlas-SD

Túto protiprávnu činnosť si všimlo nové vedenie ÚKSÚP. Bežný pracovník podľa Berceliho vydá mesačne približne 30 až 50 certifikátov. Pričom tí v Žiline vydali okolo 500 až 800 certifikátov. To im prišlo podozrivé a začali konať. „Páchateľ bo zadržaný pri dávaní úplatku. Vyšetrovanie pokračuje a sme plne súčinní s orgánmi činnými v trestnom konaní," skonštatoval Berceli.

Samotný minister tvrdí, že v tomto prípade šlo aj o porušenie bezpečnosti zdravia a ochrany obyvateľov. „Kontrola totiž zabezpečuje, že tovar rastlinného pôvodu, ktorý sa vyváža z Európskej únie, neobsahuje choroby alebo škodcov, a teda je bezpečný. Týmto spôsobom bola spôsobená nielen finančná ujma Slovenskej republike, ale predovšetkým zrejme mohlo byť a bolo ohrozené zdravie obyvateľov," tvrdí Vlčan.

Slovensko mal gang obrať približne o tri milióny eur ročne. Dnes sú traja pracovníci, ktorí podľa ministra nedodržiavali elementárne princípy spisového poriadku a iné postupy, zadržaní a stíhaní. Bližšie informácie zatiaľ agrorezort neposkytol z dôvodu pretrvávajúceho vyšetrovania.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Agrorezort #Samuel Vlčan #fytocertifikáty #ÚKSÚP