Americký konvoj prerušil protest dopravcov. Doležal hovorí o nátlaku a odmieta zľavy

Autodopravcovia prerušili svoj protest na diaľničnom hraničnom priechode Kúty. Dôvodom je podľa nich plánovaný prejazd vojenského konvoja z Česka na územie Slovenska.

16.02.2022 16:15
Protest dopravcov zlaté piesky Foto:
Protest dopravcov zlaté piesky
debata (19)

Autodopravcovia od začiatku týždňa chcú štrajkom dosiahnuť splnenie ich požiadaviek zo strany štátu, medzi ktoré patrí napríklad zníženie mýta aj cestnej dane o 30 percent. Svoj protest v pondelok odštartovali na Rožňavskej ulici v Bratislave, kde zablokovali dopravu. Neskôr sa rozhodli presunúť na hraničné priechody. Jedným z nich bol hraničný priechod v Kútoch. Protest však museli po dohode s políciou prerušiť, pretože uvoľnili cestu americkému vojenskému konvoju, ktorý prechádza na cvičenie.

"Hneď ako prejde bezpečne vojenský konvoj hranicami, tak opäť bude blokácia tohto priechodu,“ uviedla Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) na svojej sociálnej sieti.

VIDEO: Dopravcovia protestujú na hraničnom priechode na diaľnici D2

Video

V najbližších hodinách plánujú autodopravcovia blokovať hraničné priechody Šahy, Slovenské Ďarmoty, Trstená, Medveďov a premýšľajú aj nad Drietomou či Milhosťou. „Keď ministerstvo dopravy nedá vyhlásenie a nepozve nás k rokovaciemu stolu, tak sa budeme vo štvrtok (17. 2.) snažiť zablokovať hraničný priechod Čunovo-Rajka,“ povedal pre TASR Stanislav Skala z UNAS.

Doležal za tým vidí nátlakovú akciu

Minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) odkázal protestujúcim dopravcom, že je za dialóg, ale nie za vydieranie. „Diskutovať môžeme, ale nie vtedy, keď sú v uliciach nákladné autá a berú si za rukojemníkov našich občanov,“ odkázal minister autodopravcom.

Pripomenul, že v roku 2020 si vyštrajkovali napríklad zľavy na mýto, v priebehu pandemického roka dostali zľavu v hodnote 30 miliónov eur ročne na cestnú daň, majú dohodu s ministerstvom, že nebude spoplatňovať paralelné úseky, ktorými sa vyhýbajú plateniu mýta. Okrem toho podľa Doležala Národná diaľničná spoločnosť nevalorizovala posledné dva roky výšku mýta. „V neposlednom rade sme s nimi začali rokovať o budúcich zľavách s budúceho mýta,“ dodal minister po rokovaní vlády s tým, že nerozumie tejto nátlakovej akcii.

Šéf rezortu dopravy sa pýta, kde na ďalšiu pomoc autodopravcom zobrať peniaze. „Zoberieme zdravotníkom, alebo prestaneme pomáhať gastropriemyslu či cestovnému ruchu,“ pýta sa minister.

K protestom autodopravcov sa vyjadril aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), ktorý nepovažuje za správne si takto vynucovať termíny či ústupky. Cesty sú podľa neho na to, aby po nich jazdili autá a nie, aby sa blokovali. „Som presvedčený, že Andrej Doležal nájde nejaké funkčné riešenie a stojím za ním,“ povedal Richard Sulík.

VIDEO: Doležal o proteste autodopravcov: Diskusia áno, vydieranie nie

Video

Proti blokáde ciest sa postavila aj Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ), ktorá upozorňuje na to, že to môže napáchať rozsiahle škody na celom logistickom reťazci, dodávkach tovaru a slovenskom hospodárstve.

„Postup konania, ku ktorému sa v týchto dňoch uchýlili viacerí autodopravcovia, nepovažujeme za správny, férový a ani efektívny. Každou ďalšou minútou rozsiahlych blokácií totiž páchajú na slovenskom hospodárstve rozsiahle škody. Dodávky v rámci logistického reťazca nestíhajú byť doručené na čas a dochádza k výrazným omeškaniam. Je preto logické, že tieto škody si následne budú poškodené podniky vymáhať,“ upozorňuje v stanovisku prezident RÚZ, Miroslav Kiraľvarga.

Štyri požiadavky dopravcov

Jednou z hlavných požiadaviek autodopravcov je okamžité zníženie spotrebnej dane z pohonných palív o 30 percent prechodne na pol roka. Ďalšími požiadavkami sú opätovné zníženie cestnej dane o 30 percent či vratka spotrebnej dane z palív.

Žiadajú tiež okamžité zníženie platby mýta na šesť mesiacov o 30 percent a v prípade nového mýta v budúcom roku trvalý pokles.

VIDEO: Kamionisti protestujú

Video

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #autodopravcovia #Doležal