Kamionisti prerušujú protest v Kútoch. Blokovať chcú iné hraničné priechody

Autodopravcovia prerušujú svoj protest na diaľničnom hraničnom priechode s Českom Kúty–Brodské. Dôvodom je podľa nich plánovaný prejazd vojenského konvoja z Česka na územie Slovenska. Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) o tom informuje na sociálnej sieti, avizuje však blokáciu iných hraničných priechodov.

16.02.2022 14:13
protest kamionisti bratislava Foto: ,
Protest autodopravcov v Bratislave
debata (8)

Protestujúci autodopravcovia sa dohodli s políciou na prerušení protestu na hraničnom priechode v Kútoch do približne polnoci. "Hneď ako prejde bezpečne vojenský konvoj hranicami, tak opäť bude blokácia tohto priechodu, uviedla UNAS.

Únia zároveň informovala, že plánujú v najbližších hodinách blokovať hraničné priechody Šahy, Slovenské Ďarmoty, Trstená, Medveďov a premýšľajú aj nad Drietomou či Milhosťou. „Keď ministerstvo dopravy nedá vyhlásenie a nepozve nás k rokovaciemu stolu, tak sa budeme vo štvrtok (17. 2.) snažiť zablokovať hraničný priechod Čunovo-Rajka,“ povedal pre TASR Stanislav Skala z UNAS.

Protest dopravcov zlaté piesky Čítajte viac Kamionisti pokračujú v proteste. Zablokovali prvý diaľničný priechod, v pláne majú aj ďalšie

Dopravcovia od pondelka (14. 2.) do utorka (15. 2) večera blokovali časť Rožňavskej ulice v Bratislave, potom sa presunuli do Kútov. Protestom chcú dosiahnuť splnenie ich požiadaviek zo strany štátu, medzi ktoré patrí zníženie mýta aj cestnej dane o 30 percent. Vzhľadom na výrazný rast cien požadujú aj zníženie daní z motorových palív. Pozornosť si chcú vynútiť najmä obmedzovaním trás, po ktorých sa presúvajú kamióny.

Polícia deklaruje, že situáciu v súvislosti s autodopravcami sleduje a v prípade blokácie ciest, ako aj hraničných priechodov, bude operatívne reagovať. Ministerstvo dopravy po blokácii niektorých bratislavských ulíc v pondelok odsúdilo, aby si autodopravcovia blokovaním premávky robili „rukojemníkov“ zo slušných ľudí.

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov, sú otvorení proti masívnej blokácii ciest a jednotlivých hraničných priechodov

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ), sú otvorene proti masívnej blokácii ciest a jednotlivých hraničných priechodov. Reagujú tak na sériu protestných akcií autodopravcov, ktoré pokračujú aj dnes. Upozorňujú, že rozsiahle obmedzenia, vyvolané protestmi spôsobujú rozsiahle škody na celom logistickom reťazci, dodávkach tovaru a slovenskom hospodárstve.

RÚZ upozorňuje, že takéto konanie škodí všetkým a dôsledky zaň ponesie celá krajina. „Postup konania, ku ktorému sa v týchto dňoch uchýlili viacerí autodopravcovia, nepovažujeme za správny, férový a ani efektívny. Každou ďalšou minútou rozsiahlych blokácií totiž páchajú na slovenskom hospodárstve rozsiahle škody. Dodávky v rámci logistického reťazca nestíhajú byť doručené na čas a dochádza k výrazným omeškaniam. Je preto logické, že tieto škody si následne budú poškodené podniky vymáhať,“ upozorňuje prezident RÚZ, Miroslav Kiraľvarga.

Zamestnávatelia zdôrazňujú, že súčasný, nepriaznivý stav, spôsobený výrazným rastom cien nespochybňujú, avšak vyzývajú vládu, aby hľadala systémové a nie jednorazové ad hoc riešenia. RÚZ upozorňuje aj na to, že zvýšené ceny automaticky znamenajú aj vyššiu DPH, a teda vyššie príjmy do štátneho rozpočtu.

Len pred dvoma rokmi podľa RÚZ boli výdavky na chod verejnej správy vyčíslené na štyridsať miliárd eur, v tomto roku je to už viac ako štyridsať deväť miliárd eur. Veľký priestor pre úsporné opatrenia v mnohých výdavkoch štátu, a zároveň takmer desať miliárd eur navyše, je podľa RÚZ skutočne obrovský balík finančných zdrojov na riešenie vzniknutých problémov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #protest #UNAS #PHM