Kažimír reaguje na Sulíkovu kritiku: Jeho agresívna rétorika iba maskuje nervozitu

Za súčasné zdražovanie je podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka zodpovedný guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír.

16.02.2022 11:43
Peter Kažimír Foto:
Peter Kažimír
debata (73)

Pretože podľa neho na zasadnutiach guvernérov nedostatočne hlasuje v prospech krajiny. Slovensko už totiž 13 rokov má spoločnú menu euro, ktoré je naviazané na rozhodnutia Európskej centrálnej banky a tá rozhoduje, koľko peňazí pôjde do obehu.

VIDEO: Sulík sa obul do Kažimíra: Je zodpovedný za rast cien.
Video

Európska centrálna banka dala podľa Sulíka do obehu tisícky a tisícky miliárd eur, ktoré neboli ničím kryté, lebo vykupovali dlhopisy. „Oni s tým programom aj prestali, no pred dvomi rokmi zase začali, a to znehodnocuje menu a zvyšuje infláciu,“ povedal v stredu Sulík. Na vine sú podľa neho tí, ktorí o tom v Európskej centrálnej banke rozhodli, medzi nimi aj Peter Kažimír. „Peter Kažimír, ktorý berie obrovské peniaze prakticky za nič, robí figu borovú. Peter Kažimír je tu na Slovensku hlavný vinník obrovskej inflácie. Lebo on chodí vysedávať do Frankfurtu na zasadnutia rady guvernérov, on dvíha ruku za tieto fatálne zlé zničujúce rozhodnutia,“ skonštatoval Sulík.

271975706 273526534890604 2668706726355938953 n Čítajte viac Vláda mení daň za istoty. Ľuďom ušetrí miliardu, elektrárne získajú Mochovce

Podľa Sulíka sa budú krajiny, aj Slovensko, ešte dlho trápiť s vysokou infláciou. „Budeme ju tu mať dovtedy, kým Európska centrálna banka bude vykupovať ničím nekryté dlhopisy a keď bude mať túto zničujúcu úrokovú politiku s nulovými úrokmi. Slováci za tieto zlé rozhodnutia platia vo forme vysokých cien,“ dodal Sulík.

Guvernér reaguje na Sulíkove slová, nazval ich „primitívne invektívy"

„Reagovať na primitívne invektívy a očierňovanie Európskej centrálnej banky, mňa a mojich kolegov, nevidím dôvod. Takáto agresívna rétorika iba maskuje nervozitu z nutnosti prinášať konkrétne riešenia," hovorí Kažimír.

Za dôležité pokladá to, že ich opatrenia počas pandémie podľa jeho slov pomohli odvrátiť kolaps ekonomiky, ochránili milióny pracovných miest a umožnili vládam, vrátane slovenskej, financovať ich podporné politiky. Pre zaujímavosť poukázal na príklad: Eurosystém nakúpil 25 miliard eur slovenských vládnych dlhopisov, čo predstavuje polovicu slovenského dlhu. „Keď sme každý mesiac nakupovali stovky miliónov slovenského dlhu, nikto sa nesťažoval," dodal Kažimír.

Pre ilustráciu uviedol Kažimír aj to, že aj vďaka im si Slovensko požičiava najlacnejšie v histórii. Čo znamená lacné a bezproblémové financovanie dlhu. Banky majú prísun lacných peňazí na financovanie ekonomiky a domácností.

Na záver dodáva, že „v marci 2020, na začiatku pandémie, stúpla riziková prirážka slovenských vládnych dlhopisov (voči nemeckým) na 1,3 percenta a vďaka kritizovaným pandemickým nákupom aktív ku koncu 2020 poklesla takmer na nulu."

73 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #energie #ceny #Slovensko #NBS #Kažimír #Richard Sulík