Belgicko robí revolúciu. Štvordňový pracovný týždeň s rovnakou mzdou aj objemom práce

Rovnaká mzda a rovnaký objem práce, ale práca len štyri dni v týždni. Belgická vláda sa zhodla na reforme pracovného času. Uviedol to v utorok 15. februára premiér Alexandre De Croo. Štvordenný pracovný týždeň schválili už v Dánsku a na Islande.

16.02.2022 10:34
továreň, okná, SZČO, práca, podnikanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Vláda podľa jej predsedu chce dať zamestnancom viac flexibility a viac slobody. Belgičania, ktorí sú zamestnaní na plný úväzok, budú môcť podľa ceskenoviny.cz pracovať denne až desať hodín tak, aby všetko stihli za štyri dni. Ľudia si tak budú môcť vybrať, či budú pracovať viac alebo menej. To by im mohlo umožniť lepšie zvládať súkromný ale aj pracovný život a taktiež byť lepšími rodičmi.

energia, energetika, seps, stlpy vysokeho napatia, elektrina Čítajte viac Belgicko zníži DPH z elektriny. Reaguje tak na prudký rast cien

Hudobník Amaury Massion sa vyjadril pre spoločnosť Reuters TV. „Myslím si, že dať zamestnancom flexibilitu je skvelý nápad, môžete sa inak zorganizovať, mať trojdňový víkend, zorganizovať sa, pokiaľ máte deti, je to jednoduchšie,“ povedal.

Dohoda podľa ČTK, ku ktorej sedemčlenná vládna koalícia dospela po nočnom jednaní, taktiež zavádza právo nebyť po pracovnej dobe dostihnuteľný. Týkať sa to bude spoločností s viac než 20 zamestnancami.

Pandémia umocnila schválenie štvordenného pracovného týždňa. Svet sa potreboval veľmi rýchlo zmeniť. Ľudia mohli zo dňa na deň pracovať z domova a niektorí dostávali veľmi vysokú pomoc od štátu.

Belgicko sa usiluje o to, aby do roku 2030 dosiahlo 80 percentnú mieru zamestnanosti. Reuters informuje, že v roku 2021 pracovalo už 71,4 percenta obyvateľstva.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #štvordňový pracovný týždeň