Sulík vymenil šéfa spoločnosti, ktorá spravuje majetok štátu. Svoju úlohu splnil, odkázal minister

Ľuboš Lopatka odchádza z vedenia spoločnosti MH Manažment. Ako v utorok na tlačovej besede informoval minister hospodárstva Richard Sulík, nie je to pre problémy alebo kauzy, ale preto, že v spoločnosti naplnil svoju úlohu.

15.02.2022 10:39
Ľuboš Lopatka Foto: ,
debata (11)

Začiatkom mája ho nahradí Marianna Ondrová. Tá plánuje podľa vlastných slov pokračovať v napĺňaní vízie postupného ukončovania činnosti MH Manažmentu.

Ako poznamenal minister, on osobne nepovažuje štát za dobrého vlastníka, MH Manažment je však podľa neho aktuálne výnimkou z tohto smutného pravidla. Lopatka sa podľa jeho slov po nástupe do funkcie zameral najmä na fungovanie štátnych teplární a zmeny, ktoré podnikol, viedli k výrazným úsporám, vyššej EBITDE a vo viacerých prípadoch aj k poklesu cien tepla. „Lúči sa skvelými číslami," zhodnotil Sulík.

trh, nákup, nakupovanie, farmári, poľnohospodárstvo, zelenina, trhovisko Čítajte viac Drahé bývanie, energie a potraviny. Zdražovanie o 8,4 % je najväčšie za 17 rokov

Samotný Lopatka doplnil, že do MH Manažmentu prichádzal s víziou optimalizovať a zefektívniť fungovanie štátnych teplární. Tie pôvodne fungovali samostatne, aktuálne vedenie však vytvorilo MH Teplárenský holding. Vďaka nemu prišlo k výrazným úsporám, ale aj k eliminovaniu svojvôle pri rozhodovaní, či zníženiu počtu riadiacich stupňov. Celkovo sa tak fungovanie podľa Lopatku debyrokratizovalo a zjednodušilo. „Od 1. 5. 2022 MH Teplárenský holding bude povýšený na jednu právnu entitu so šiestimi závodmi," doplnil na záver.

MH Manažment je od roku 2016 nástupcom zrušeného Fondu národného majetku. Jeho 100 % akcionárom je Ministerstvo hospodárstva SR. Hlavnou úlohou firmy je spravovanie majetkových podielov štátu v asi 40 podnikoch.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Ľuboš Lopatka #MH Management