Kamionisti protestovali. Spravili kolónu, pokračovať chcú blokovaním hraníc

Únia autodopravcov Slovenska žiada okamžité zníženie spotrebnej dane z palív o 30 % prechodne na šesť mesiacov podľa vzoru Poľska a Maďarska.

14.02.2022 10:36
Protest autodopravcov v Bratislave Foto: ,
Protest autodopravcov v Bratislave
debata (66)

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) s partnerskými organizáciami začína dnes v Bratislave s avizovaným protestom, ktorý označuje ako štrajk, proti zdražovaniu pohonných látok a podmienkam v cestnej doprave.

Ak podľa organizácie vláda do troch dní nezačne riešiť ich požiadavky, začnú blokovať hraničné priechody po celom Slovensku. Po stretnutí pri Zlatých pieskoch v priebehu dňa by sa podľa plánu mala kolóna motorových vozidiel popoludní presunúť do mesta na Rožňavskú ulicu, kde autodopravcovia protestovali už v roku 2010 proti podmienkam mýtneho systému.

VIDEO: Kamionisti protestujú. Hrozia, že zablokujú hraničné priechody po celom Slovensku.
Video

Na rokovaní na ministerstve dopravy v piatok 11. februára zástupcovia UNAS a Asociácie Žltý Anjel Asistance24 vzniesli viacero požiadaviek. Ako autodopravcovia informovali na sociálnej sieti, jednou z hlavných je okamžité zníženie spotrebnej dane z palív o 30 % prechodne na šesť mesiacov podľa vzoru Poľska a Maďarska. Náš južný sused medzitým predĺžil pokles dane z palív o ďalšie tri mesiace.

Protest autodopravcov v Bratislave Foto: Dominika Čillíková, Pravda
protest kamionisti bratislava Protest autodopravcov v Bratislave

Ďalšími požiadavkami nespokojných autodopravcov a odťahových služieb sú nové zníženie cestnej dane o 30 % na stálo, vratka spotrebnej dane z palív za natankovaných tisíc litrov vo výške 38 eur pre dopravcu a okamžité zníženie platby mýta na šesť mesiacov o 30 %. V prípade nového mýta v budúcom roku žiadajú trvalý pokles sadzieb pre domácich dopravcov o 28 %. Okrem toho žiadajú zníženie odvodovej časti pre vodičov a pomoc pre nich, ako aj okamžité riešenie pokút za mýto od polície a okresných úradov.

Protest dopravcov zlaté piesky Čítajte viac Kamionisti blokujú dopravu. Rožňavská ulica je neprejazdná

UNAS a asociácia odťahových služieb vyzvali všetky dopravné spoločnosti, motoristov aj s osobnými vozidlami a občanov, aby podporili ich požiadavky. „Vyzývame, aby sa v rámci svojich krajov, okresov, miest a obcí začali blokácie ciest, hlavných ťahov a začali masívne blokácie, pokiaľ táto vláda nesplní požiadavky, o ktoré sme požiadali,“ uviedli v spoločnom vyhlásení.

zväčšiť Protest dopravcov zlaté piesky Foto: Lubos Pilc
Protest dopravcov zlaté piesky Protest dopravcov zlaté piesky

Autodopravcovia si zároveň neželajú podporu svojej akcie od kotlebovcov a iných politických subjektov. „Vážime si každú podporu obyvateľstva, ale chceme rázne povedať, že sme apolitickí a neprajeme si, aby si žiadna strana robila na našom proteste politické body. Ohradzujeme sa nad prípadnou účasťou extrémistických skupín. Nikto ich nepozýval a ide to mimo nás,“ dodal UNAS.

Kamionisti blokujú dopravu. Rožňavská ulica je neprejazdná

Rožňavská ulica je v súčasnosti v úseku od križovatky s Tomášikovou ulicou v smere do centra Bratislavy neprejazdná. Polícia vyzýva vodičov, aby na prejazd využili alternatívnu trasu a tomuto úseku sa vyhli.

Bratislavskí dopravní policajti aktuálne dohliadajú na bezpečnosť vodičov, počas dnešného protestného zhromaždenia autodopravcov. Aktuálne je premávka na Rožnavskej ulici od križovatky s Tomášikovou ulicou v jednom jazdnom pruhu obmedzená v smere do centra Bratislavy. Vodičov vyzýva polícia, aby sa pri prejazde týmto úsekom riadili pokynmi polície a zvýšili svoju opatrnosť a trpezlivosť.

Súkromní autobusoví dopravcovia podporujú protest nákladných autodopravcov

Únia súkromných autobusových dopravcov (ÚSAD) podporuje protest Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) proti zvyšovaniu cien pohonných hmôt a podmienkam v cestnej doprave. Zdôvodnila to rovnakými problémami súvisiacimi so skokovým zdražovaním palív a s neustálym nárastom prevádzkových nákladov. Vláda by podľa dopravcov, zabezpečujúcich nepravidelnú autobusovú dopravu, mala začať okamžite konať a urobiť potrebné kroky k stabilizácii a záchrane ekonomiky.

benzin, phm, slovnaft, tankovanie Čítajte viac Benzínová turistika v Poľsku, plné bandasky lacných palív. Za plnú nádrž sa dá ušetriť aj 10 eur (+ prepočty)

„Táto vláda je, bohužiaľ, neschopná akokoľvek operatívne zareagovať na tieto udalosti a prispieť k stabilizácii cien energií, pohonných hmôt alebo dočasne po vzore okolitých štátov znížiť daň z pridanej hodnoty, spotrebné dane alebo cestnú daň,“ uviedli vo vyhlásení na sociálnej sieti predseda a podpredsedníčka ÚSAD Branislav Doboš a Darina Mosná. „Touto ich nečinnosťou a amaterizmom, kde si neuvedomujú dopad na ekonomiku krajiny a bežného občana, sa dostaneme do stavu, že sa stanú aj základné potraviny, suroviny a služby finančne nedostupné,“ upozornili.

Samuel Vlčan Čítajte viac Bude alebo nebude nižšia DPH na potraviny? Vlčan si zavolal novinárov, aby im vysvetlil, kde je problém

Nákladná a osobná doprava na Slovensku podľa autobusových dopravcov môžu utrpieť nezvratné škody, firmy zaniknú a ľudia prídu o prácu. „Nebudeme sebestační už ani v tejto oblasti a budeme sa musieť spoliehať na zahraničné firmy, ktoré túto situáciu prežijú vďaka efektívnym krokom ich vlád, ktoré zabránia krachom domácich firiem,“ poznamenali predstavitelia ÚSAD. Vláda si podľa nich zjavne neuvedomuje, že ľudia, ktorí stratia prácu, skončia na pleciach štátu, ten preberie všetky výdavky za dopravcov, o ktoré sa zníži príjem štátu a bude sa zvyšovať ešte deficit verejných financií.

Jednou z hlavných požiadaviek autodopravcov je okamžité zníženie spotrebnej dane z palív o 30 % prechodne na šesť mesiacov podľa vzoru Poľska a Maďarska. Náš južný sused medzitým predĺžil pokles dane z palív o ďalšie tri mesiace. Ďalšími požiadavkami sú opätovné zníženie cestnej dane o 30 % na stálo, vratka spotrebnej dane z palív za natankovaných tisíc litrov vo výške 38 eur pre dopravcu. Žiadajú tiež okamžité zníženie platby mýta na šesť mesiacov o 30 % a v prípade nového mýta v budúcom roku trvalý pokles sadzieb pre domácich dopravcov o 28 %.

Stanovisko Ministerstva dopravy k protestom kamionistov

„Väčšina ich požiadaviek sa týka rezortu financií. Odsudzujeme, aby si blokovaním premávky robili rukojemníkov zo slušných ľudí, ktorí sa potrebujú dostať do práce či za lekárom. Takýto nátlakový spôsob, navyše za účasti fašistov považujeme za mimoriadne nešťastný,“ tvrdí pre Pravdu Ivan Rudolf, riaditeľ komunikácie ministerstva dopravy.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #zdražovanie #štrajk #pohonné hmoty