Pokračovanie článku: Drahé bývanie, energie a potraviny. Zdražovanie o 8,4 % je najväčšie za 17 rokov

Dôchodcom rástli ceny ešte rýchlejšie

Medziročná hodnota inflácie v januári 2021 vzrástla výrazne na 8,4 %, ceny oproti januáru 2021 boli vyššie vo všetkých 12 sledovaných odboroch. Na tejto vysokej hodnote sa podieľali najmä rasty cien potravín, oproti minuloročnému januáru boli vyššie o 8,4 %.

Potraviny boli medziročne drahšie vo všetkých 9 sledovaných potravinových triedach, najvýznamnejšie vzrástli ceny mlieka, syrov a vajec o 9,4 %, olejov a tukov o 24,6 %, ale tiež zeleniny o 15,3 % či chleba a obilnín o 9,1 %. Z nealkoholických nápojov sme viac zaplatili za minerálne vody, nealko nápoje a šťavy viac o 4,7 %, za kávu, čaj a kakao o 3,6 %. Potraviny a nealkoholické nápoje sú druhou najvýznamnejšou položkou vo výdavkoch slovenských domácností.

Rast cien v odbore bývanie a energie, ktorý tvorí najvyšší podiel vo výdavkoch slovenských domácností, dosiahol 12,6 %. Pod vysoký rast sa podpísali úpravy cien energií v rámci regulovaných sieťových odvetví, aj skutočnosť, že pred rokom tieto ceny klesali. Ceny plynu vzrástli o 19,6 %, elektriny o 11,7 %, tepelnej energie o 11,8 % aj pevných palív o 9,2 %. Okrem toho, aj vplyvom naštartovaného rastu cien stavebných materiálov, naďalej rástlo imputované nájomné (o 14,7 %) aj údržba a oprava obydlia (14 %).

Richard Sulík, Karol Galek, Čítajte viac Na energie míňame toľko čo Nemci či Rakúšania. Aj malé zmeny však vedia ušetriť desiatky eur (+ rady)

Dynamickejšie sa zvýšili aj ceny alkoholických nápojov a tabaku, v medziročnom porovnaní pretrvával už jedenásty mesiac vplyv vyšších cien tabakových výrobkov po úprave daní zo začiatku minulého roka, aktuálne sa však pridali vyššie ceny alkoholických nápojov, destilátov o 5,4 %, vína o 2,6 % a piva o 2,2 %.

Celkovú medziročnú hodnotu inflácie stále ovplyvňovali aj ceny palív v odbore doprava, v januári boli medziročne vyššie o 23,2 %, avšak dynamika ich rastu sa oproti decembru zmiernila. Táto hodnota je podporená aj nižším porovnávacím základom z januára 2021, kedy palivá ešte zlacňovali.

Vyššie ceny zotrvali aj v odbore reštaurácie a hotely, najmä štyri mesiace výrazne vyššie ceny v závodných jedálňach, čo bol dopad zmien v štátnom financovaní obedov na základných školách v septembri 2021.

Rast zaznamenali aj ďalšie tovary a služby naprieč spotrebným košom, ktoré jednotlivo síce tvoria menej významné položky z hľadiska váhy vo výdavkoch slovenských domácností, ale v súhrne nie sú zanedbateľné. Napríklad ceny poistenia medziročne stúpli o 2,9 %, ceny ambulantných služieb o 5 % či služby osobnej starostlivosti o 5,2 %, kam sa radia kadernícke a skrášľovacie služby či rôzne spotrebiče a pomôcky pre osobnú starostlivosť.

Index spotrebiteľských cien sa v januári 2022 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov, za nízkopríjmové domácnosti zhodne o 8,3 %, za domácnosti dôchodcov o 9,1 %.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #energie #ceny #zdražovanie