Drahé bývanie, energie a potraviny. Zdražovanie o 8,4 % je najväčšie za 17 rokov

Ako infomuje v novej správe Štatistický úrad, najviac zdražovanie potiahli vysoké ceny energií a potravín.

14.02.2022 09:20
trh, nákup, nakupovanie, farmári,... Foto:
Ilustračné foto
debata (37)

Medziročný rast cien v januári 2022 dosiahol najvyššiu mesačnú hodnotu inflácie na Slovensku za viac ako sedemnásť rokov (od júla 2004). Podľa Štatistického úradu medzimesačne aj medziročne hýbali cenami najdôležitejšie položky spotrebného koša slovenských domácností, a to rastúce ceny potravín o viac ako 8 %, bývania a energií, palív o 12,6 %.

Január však pohol cenami naprieč celým spotrebným košom a zvyšovanie sa prejavilo pri mnohých službách a tovaroch.

Infláciu medziročne najvýraznejšie podporil rast cien potravín o 8,1 %, čo je najvyššia hodnota od septembra 2008.

Najvýznamnejšie tento výsledok ovplyvnili rastúce ceny mlieka a syrov, chleba a obilnín, obe zložky boli medziročne drahšie o viac ako 9 %.

Drahšie sme kupovali aj zeleninu a oleje a tuky, medziročne sme zaplatili až o štvrtinu viac (v decembri to bolo 18,5 %). Mierny tlmiaci účinok malo medzimesačne iba zlacnenie odevov a obuvi.

rodina, obchod, potraviny, nákup, zálohovanie Čítajte viac Poľskí kontrolóri o svojich potravinách. Pre Slovákov sú lacné, ale môžu byť nebezpečné

Karty zamiešali aj energie

Najväčšia položka v štruktúre výdavkov slovenských domácností – bývanie a energie, zvýšili rast cien na hodnotu 12,6 %, čo bolo spôsobené predovšetkým zvýšením regulovaných cien energií. Úprava cien energií prebieha vždy najmä v januári a aktuálny rast je ovplyvnený nízkou porovnávacou základňou, pretože v januári 2021 ceny energií klesli.

Naďalej na ceny vplývali aj výrazne drahšie stavebné materiály, ktoré sa premietajú do rôznych zložiek výdavkov odboru bývanie, významne rástli od polovice minulého roka a pokračovali aj na začiatku roka 2022.

Oproti koncu minulého roka medzimesačne ceny vzrástli o 2,7 %. Tempo rastu cien podľa Štatistického úradu výrazne zrýchlilo, vyššia medzimesačná inflácia bola naposledy až pred osemnástimi rokmi (v januári 2004).

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #energie #ceny #zdražovanie