Európsky výbor vydal varovanie pre Slovensko. Rýchlo sa zadlžujeme, na realitnom trhu sú náznaky bubliny

Vo varovaní adresovanom Slovensku, ktoré Európsky výbor pre systémové riziká (ESRB) zverejnil 11. februára, upozorňuje na riziká, ktoré sa môžu prejaviť na trhu nehnuteľností v strednodobom horizonte. Toto varovanie je výsledkom detailnej analýzy nerovnováh na trhu bývania v jednotlivých krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru.

11.02.2022 15:46
Peter Kažimír Foto:
Ilustračné foto.
debata (21)

Európsky výbor pre systémové riziká nás upozorňuje na štyri veci. Prvou je vysoké tempo rastu cien nehnuteľností,ďalej sú to náznaky nadhodnotenia cien nehnuteľností, tiež na rastúcu zadlženosť domácností a v neposlednom rade rýchlo rastúce hypotéky.

ESRB zároveň vyzdvihuje dôležitú úlohu opatrení, ktoré NBS prijala v oblasti limitov pre poskytovanie úverov a kapitálových vankúšov. Považuje ich za primerané súčasnej situácii.

bývanie, úspory, energie, dobré bývanie, Čítajte viac Hrozí u nás realitná bublina? Predávajúci nadstreľujú ceny, bankoví znalci majú problémy s posudkami

Ak sa však riziká budú ďalej kumulovať doterajším tempom, ESRB navrhuje zvážiť úpravu týchto opatrení. Tá by mala nadväzovať na konkrétne identifikované riziká. Týka sa to najmä navyšovania dlhu pri už zadlžených domácnostiach a predlžovania splatnosti, ktoré často zasahuje aj do dôchodkového veku (tzv. strieborný dlh). Ak by sa riziká ešte zintenzívnili, ESRB navrhuje aj sprísnenie kapitálových nástrojov

Spomínané závery ESRB sú do veľkej miery v súlade so závermi NBS, ktoré boli prezentované v Správe o finančnej stabilite a Makroprudenciálnom komentári. Vítame, že ESRB upriamuje svoj pohľad najmä na možné budúce riziká, informuje Národná banka Slovenska (NBS) v tlačovej správe.

NBS bude situáciu na trhu úverov a bývania naďalej detailne monitorovať. V prípade potreby je pripravená upraviť reguláciu a preventívne obmedziť ďalšiu kumuláciu rizík v budúcnosti.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #nehnuteľnosti #NBS #lacné hypotéky