Pokračovanie článku: Poľskí kontrolóri o svojich potravinách. Pre Slovákov sú lacné, ale môžu byť nebezpečné

Ľudí aj peňazí je menej, úloh viac

Rozpočet aj personálne obsadenie Štátnej veterinárnej a potravinovej správy sa krátia. Vlani postavili ústredného riaditeľa v rámci Sulíkovho kilečka pred hotovú vec, aby zvládol plný rozsah úloh s nižším počtom zamestnancov. Predpísali mu ich znížiť o 124.

„Prepustili sme 51 ľudí, časť z nich tvoril tzv. podporný personál (šoféri, údržbári) časť ľudí, ktorí boli v dôchodkovom veku, odišla do dôchodku). Personálne aj finančne sme však už na hranici možností, tobôž keď požiadaviek na kontrolu, a to aj v súvislosti s africkým morom ošípaných alebo so zvýšenou kontrolou potravín pribúda. Mzdový rozpočet na tento rok bol krátený o 2,7 milióna eur.“

Profesor Bíreš uviedol fakty, ktoré hovoria o tom, že ďalej sa už šetriť vzhľadom na rastúci objem úloh nedá. „Alebo budeme chrániť zdravie obyvateľstva a zvierat, alebo roky budovaný systém nápor nezvládne.“

Poslankyňa Jarmila Halgašová hovorí, že Slovensko by malo systém štátneho potravinového dozoru, ktorý teraz zabezpečuje v prevažnej časti Štátna veterinárna a potravinová správa zjednodušiť. Totiž jej kompetencie sa končia v zariadeniach spoločného stravovania. Tie má pod kontrolou Úrad verejného zdravotníctva.

Ide teda o to, aby celý trh potravín od vzniku cez distribúciu, predaj až po konzumáciu mal pod palcom jeden orgán štátnej správy. Mohlo by to byť efektívnejšie z hľadiska samotnej kontroly. Ale vždy si kontrola vyžiada kvalifikovaných ľudí, náležité technické prístrojové zázemie a to všetko stojí peniaze. Odzneli sľuby, že ich Slovensko nájde. To, či sa tak stane, ukážu najbližšie týždne a mesiace.

A ešte jedna pripomienka, ktorú adresoval minister aj poslanci starostom: naliehali, aby oznamovali príchod ambulantných predajní s poľskými potravinami do obcí. „Nejde o zákaz, ide o preverenie zdravotnej neškodnosti potravín,“ zdôraznila poslankyňa Jarmila Halgašová.

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Potraviny #nákup #Samuel Vlčan