Pokračovanie článku: Poľskí kontrolóri o svojich potravinách. Pre Slovákov sú lacné, ale môžu byť nebezpečné

Sľub o osemnásobných kontrolách

„Nehovoríme, nekupujte si poľské potraviny, ale to, že stojí za zváženie, či je dobré uprednostňovať podozrivo lacné potraviny pred slovenskými výrobkami, hoci sú aj drahšie.“ povedala Jarmila Halgašová, poslankyňa za stanu SaS, ktorá dlhé roky pracovala v systéme úradnej kontroly a neskôr bola riaditeľkou Potravinárskej komory Slovenska.

Na to, aby ľudia zvážili nákupy v Poľsku, vyzval aj minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Okrem iného povedal, že v prípade Poľska zrejme ide o systémový problém. „Ide o kontrolu rozloženú medzi tri autority, a preto aj štatistiky, ktoré máme, potvrdzujú, že z Poľska prichádzajú najčastejšie potraviny, ktoré vykazujú nejaké pochybenia alebo sú nebezpečné," vyhlásil Vlčan.

Vláda chce teraz zvýšiť intenzitu kontrol potravín dovážaných z Poľska. „Nemôžeme robiť kontroly na hraniciach, lebo to by bolo v rozpore s európskym právom, išlo by o obmedzovanie voľného pohybu tovaru. Zvýšime ale kontrolu dovážaných potravín v prihraničných oblastiach," hovoril Vlčan. V tejto súvislosti povedal, že veterinári budú musieť kooperovať s políciou a s colníkmi. Odznel sľub, že budú vyčlenené dodatočné personálne a finančné zdroje na to, „aby sme vykonávali osemnásobne viac kontrol v budúcnosti, ako ich vykonávame teraz".

Nie je to prvý raz, čo slovenskí ministri sľubujú, že vyriešia problém s poľskými potravinami. Ten sa permanentne vlečie už najmenej desaťročie. Lov na poľské kamióny usporadúval minister Ľubomír Jahnátek, ale štátna veterinárna správa bude mať čo robiť, aby zvýšené kontroly zvládla. Už aj preto, že z Poľska prichádza na Slovensko také množstvo potravín, že nie je v silách personálne sa stenčujúcej úradnej kontroly potravín, aby všetky výrobky fyzicky naozaj skontrolovala.

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Potraviny #nákup #Samuel Vlčan