Železničiari pre málo rušňovodičov odriekli v januári takmer 800 vlakov

Pre iné dôvody nesúvisiace s nedostatkom zamestnancov v profesii rušňovodič musel národný osobný dopravca v prvom mesiaci odrieknuť 276 vlakov.

10.02.2022 09:06
Od 1. januára 2022 sa platy rušňovodičov... Foto:
debata (3)

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v prvom mesiaci tohto roka odriekla z personálnych dôvodov pre nedostatok rušňovodičov 789 osobných vlakov. Najviac spojov, a to 405, zrušila v týždni od 10. do 16. januára. V nasledujúcich troch týždňoch vypadlo 190, 155 a 31 vlakov. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Pre iné dôvody nesúvisiace s chýbajúcimi rušňovodičmi musel národný osobný dopravca v januári odrieknuť 276 vlakov. V týchto prípadoch podľa železničiarov išlo hlavne o nehodové a mimoriadne udalosti pre nepriaznivé počasie, nehody s vozidlami na priecestiach, poruchy infraštruktúry či iné dôvody u susedného dopravcu. Spoločnosť v prvom mesiaci roka zároveň vypravila podľa grafikonu spolu vyše 46-tisíc spojov, denne vypravuje viac ako tisícpäťsto vlakov.

Andrej Doležal Čítajte viac Chýba 173 rušňovodičov. Doležal im prihadzuje desiatky eur a novým 3000 eur

Výpadky pre nedostatok rušňovodičov sa naďalej týkajú najmä železničného úseku Bratislava – Trnava a späť, kde je tento týždeň denne odrieknutých 28 osobných vlakov. Na tejto trati je cez pracovné dni odriekaná ucelená linka vlakov premávajúcich medzi stanicou Bratislava-Nové Mesto a Trnavou. „Odrieknutie ucelenej linky je technologicky vzhľadom na obeh a použitie vlakových súprav, ako aj na turnus rušňovodičov a s prihliadnutím na využívanie vlakov cestujúcimi v súčasnosti najvhodnejším riešením,“ vysvetlil Kováč.

Na danej linke v rámci prímestskej dopravy fungujú osobné vlaky medzi Bratislavou Hlavnou stanicou a Trnavou, ktoré jazdia celodenne v hodinovom intervale, ako aj regionálne expresy Trenčín/Trnava – Bratislava Hlavná stanica, tie premávajú ráno a poobede, počas dopravných špičiek, tiež raz za hodinu. Vzhľadom na súčasnú pandemickú situáciu a využívanie vlakov cestujúcimi podľa dopravcu nie sú tieto vlakové spojenia preplnené pre odriekanie vlakov na linke Bratislava-Nové Mesto – Trnava.

Na najvyťaženejšom regionálnom úseku Bratislava – Dunajská Streda – Komárno je podľa železničiarov doprava už od 18. januára bez akýchkoľvek obmedzení a všetky vlaky jazdia podľa cestovného poriadku. „Navyše, od 1. februára sme opätovne spustili prevádzku všetkých desiatich osobných vlakov na úseku Bratislava-Petržalka – Rajka, miesto ktorých premávala od 9. januára náhradná autobusová doprava,“ dodal Kováč.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #ZSSK #rušňovodiči