Zákon o výstavbe môže posunúť Slovensko vpred. Raši v ňom vidí viacero pozitív

Návrh zákona o výstavbe je jeden z koaličných zákonov, ktorý môže v jednej oblasti posunúť Slovensko vpred. Uviedol to v stredu v rozprave nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Richard Raši.

09.02.2022 17:04
Richard Raši Foto: ,
Richard Raši
debata

Zároveň by však mal predkladateľ podľa neho riešiť pripomienky Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Poslankyňa Zita Pleštinská (OĽANO) avizovala, že k samotnému návrhu zákona budú ešte pozmeňovacie návrhy, ktorými by chceli zabezpečiť vykonateľnosť zákona.

Podľa Rašiho sú pozitíva v zjednodušení procesov povoľovania stavieb či v odstránení dvojstupňového povoľovania stavieb zo súčasného územného rozhodnutia stavebného povolenia na navrhované rozhodnutie o svojom zámere. „Prínosom je určite aj elektronizácia a digitalizácia celého povoľovacieho procesu vrátane zabezpečenia vyjadrení dotknutých orgánov a účastníkov konania,“ uviedol Raši.

dom, novostavba, maľovanie Čítajte viac Zvažujete bývanie v satelitoch? Pozemky už zdraželi o 100 percent

Pokračoval, že prínosom bude stanovenie lehôt vyjadrení účastníkov prerokovania a pripomienkového konania k stavebnému zámeru. Ako pozitívum vníma aj sprísnenie postupu stavebných úradov v prípade realizácie stavieb bez povolenia, bez právoplatného povolenia a v prípade nedodržania predpísaných postupov pre povolenie stavby, počas realizácie stavby a pred kolaudáciou.

Podstatné je podľa neho nájsť súlad so ZMOS-om. „Toto združenie má svojich členov – 2784 samospráv. Stále trvajú na presvedčení, že táto právna úprava by výrazne poškodila slovenské mestá a obce, a mohla by negatívnym spôsobom ovplyvniť ich vzhľad,“ povedal Raši. Vyjadrenia nechcel komentovať, no požiadal predkladateľa, aby sa pri posunutí zákona do druhého čítania vyrovnal s pripomienkami združenia.

Pleštinská reagovala, že k samotnému návrhu zákona budú ešte pozmeňovacie návrhy. „Samozrejme, budeme hľadať konsenzus so ZMOS-om, aj s Úniou miest Slovenska, aby sme zakomponovali ich pripomienky, ktoré budú relevantné v tomto zákone,“ hovorila.

inobat, batéria, akumulátor Čítajte viac Slovenský startup získal podporu Svetovej banky. Pomôže im s výstavbou gigafabriky

Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) deklaroval, že je pripravený a otvorený akékoľvek diskusii so združením. „Nechal som zopakovať dvakrát medzirezortné pripomienkové konanie (MPK) aj z toho dôvodu, aby sa všetci tí, ktorí majú o tému záujem, po prvom pripomienkovom konaní mohli naozaj oboznámiť s vecami, ktoré tam boli zapracované. Zhruba tri mesiace trvali rozporové konania po druhom MPK. Trvali preto, že naozaj každý, kto požiadal o stretnutie, dostal možnosť stretnúť sa s mojim tímom,“ konštatoval Holý. Pokračoval, že sa nevyhýbal kritikom.

Poslanec Jaromír Šíbl (OĽANO) podotkol, že k zákonu bolo doručených niekoľko tisíc pripomienok. Väčšina z tých zásadných podľa neho nebola akceptovaná. „Ako nám viaceré rezorty hlásia, nedošlo ani k zapracovaniu absolútne kľúčových požiadaviek. Zákon má dosah minimálne na 47 súvisiacich predpisov. Podpredseda vlády nám sľubuje, že do pol roka príde k úprave všetkých týchto zákonov. Už dnes vieme, že rezorty, v ktorých gescii tieto zákony sú, zásadne s týmito navrhovanými úpravami nesúvisia a jasne sa vyjadrujú, že mnohé tieto úpravy by znamenali rozpor so smernicami Európskej únie, a teda prakticky istú žalobu a následne sankcie zo strany Európskej komisie,“ hovoril Šíbl.

Vyhlásil, že namiesto vyváženého zákona, ktorý by skutočne riešil zbytočné prieťahy v konaní, je „na stole“ zákon, ktorý do značnej miery potláča kompetencie samospráv pri územnom plánovaní, potláča právo verejnosti zapojiť sa do konania a na prvé miesto kladie záujmy developerov.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba #Raši #zákon o výstavbe