Pokračovanie článku: Hrozí u nás realitná bublina? Predávajúci nadstreľujú ceny, bankoví znalci majú problémy s posudkami

Rast len tak nepoľaví

Všetky tieto faktory nahrávajú tomu, že ceny by nemali klesať, no aspoň by mal prísť útlm rastu. „Dvojciferný rast cien nehnuteľností nie je dlhodobo udržateľný. Proti silnému rastu hrá i demografia, kde najsilnejšie ročníky, takzvané Husákove deti, už dnes dosahujú vek po štyridsiatke a ďalšiu nehnuteľnosť už ani hľadať veľmi nemusia,“ dodáva Lehuta.

ruky, peniaze, euro, bankovky, oblek, počítanie Čítajte viac Pôjdu úroky na hypotékach hore a čo to bude znamenať? Všetko závisí od jednej inštitúcie, tvrdia analytici

Počíta sa aj s výstavbou nájomných bytov. Tie by mali rast cien zabrzdiť. Návrh z dielne podpredsedu vlády Štefana Holého (nom. Sme rodina) o výstavbe desiatok tisíc nájomných bytov za rok je predložený v parlamente. No poslanci ho opäť posunuli, už tretíkrát. Ak by ho napokon aj schválili, čo je vzhľadom na neustále debaty okolo detailov zákona nepravdepodobné, skutočné kladenie tehál sa nezačne skôr ako o rok.

Otázkou bude tiež to, ako plánuje meniť úrokové sadzby Európska centrálna banka. Rast cien – inflácia – je rekordný. Ak zvýši úroky, zvýši tým cenu peňazí, čím sa môže dostaviť zníženie rastu cien. Od úrokov ECB sa odvíjajú aj úroky na hypotékach. Ak ich zdvihne, mohla by predražiť hypotéky. No na druhej strane sa tým aj nepriamo utlmí rast cien bývania.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #ceny #Slovensko #NBS #nehnuteľnosť