Pokračovanie článku: Hrozí u nás realitná bublina? Predávajúci nadstreľujú ceny, bankoví znalci majú problémy s posudkami

Problém naceniť nehnuteľnosť

<A>„Súčasnú ponuku trhu si klienti uvedomili, stotožnili sa s ňou. Kupujú menšie byty. Koniec koncov, nič iné im nezostáva,“ konštatuje odborník na hypotéky Miroslav Tomáš z Prosightu. V poslednej dobe rieši s klientmi 90-percentné hypotéky. Zvyšok si ľudia požičajú buď od rodiny, alebo založia rodičovskú nehnuteľnosť.

Neustály rast cien podporuje slabá, či skôr chabá ponuka. Situáciu využívajú realitné kancelárie, ktoré vedia, že na trhu je doslova bitka o nové byty. Preto vznikajú často situácie, keď kto dá viac, ten berie. „Doslova usporadúvajú duely licitácie ceny na mieste obhliadky,“ dodáva Tomáš. Rovnako sa situácii prispôsobujú po svojom aj developeri. „Developeri si daný fakt rastu cien a nedostupnosti uvedomili. V súčasnosti už nepredávajú celý projekt naraz, ale tranžovo, postupne a na etapy, čo umožňuje aj zvyšovanie cien,“ hovorí Tomáš.

Jeho kolega Slavomír Molnár upozorňuje, že nárast cien nehnuteľností je markantný predovšetkým vo veľkých mestách a ich okolí. A tu už narážajú na svoje finančné možnosti najmä menej zarábajúci. No Molnár nevidí ani tak problém v príjmoch ľudí. Aj keď, ako hovorí, ak počíta s dvoma platmi páru, ktorý zarába po tisíc eur, v Bratislave a Košiciach, mnohí z nich sa musia často uskromniť s 2-izbovým bytom. Alebo odísť hľadať bývanie na perifériu daného mesta.

dom, peniaze, mince, bankovky, euro, financie Čítajte viac Sme rekordéri v zadlžovaní sa, onedlho môže prísť stopka. Ako sa budú vyvíjať úroky na pôžičkách a hypotékach?

Za oveľa väčší problém však považuje to, že predajné ceny sú mnohokrát oveľa vyššie, ako dokážu súdni znalci danú nehnuteľnosť oceniť. A pre určenie výšky hypotéky je kľúčový práve tento parameter. Komplikovanú situáciu pre záujemcov ilustruje na príklade. „Mám klienta z Košíc, ktorý kupuje v relatívnom centre mesta dom za 400-tisíc eur. Znalec však nevie urobiť posudok na viac ako 320-tisíc eur,“ hovorí Molnár. Kde má teda klient zobrať rozdiel ceny? Jedinou možnosťou je dozaloženie inej nehnuteľnosti alebo dofinancovanie vlastnými zdrojmi. Otázne je, dokedy takéto nafukovanie znaleckých posudkov bude možné. „Nebude možné donekonečna nafukovať znalecké posudky tempom, ktorým rastú aj ceny nehnuteľností,“ dodáva Molnár.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #ceny #Slovensko #NBS #nehnuteľnosť