OĽaNO pracuje na zániku slovenského včelárstva, tvrdí Slovenský zväz včelárov

Pripravovaný zákon o ochrane zvierat z dielne skupiny poslancov okolo Moniky Kozelovej (OĽaNO) a Martina Fecka (OĽaNO) má podľa zväzu spôsobiť historický nedostatok kvalitného medu a zvýšiť dovoz nekvalitného medu zo zahraničia.

08.02.2022 09:57
včelár Ivan Podnar, úle Foto: ,
Včelár Ivan Podnar.
debata (5)

Podľa zväzu navyše zákon poškodí opeľovaciu činnosť včiel a tým aj poľnohospodársku a záhradkársku produkciu. Informuje o tom predseda Slovenského zväzu včelárov Milan Rusnák v tlačovej správe.

„Výroba medu by po schválení takéhoto návrhu na Slovensku poklesla tak výrazne, že štatisticky by sa na každého obyvateľa Slovenska ušlo len štvrť kilogramu kvalitného slovenského medu. Med, ktorý by chýbal, by sa musel vykrývať dovozom podradných, lacných a často falšovaných medov zo zahraničia. Práve slovenský med pritom patrí svojou kvalitou a antimikrobiálnymi vlastnosťami medzi najlepšie na svete. Nerozumieme preto, o čo týmto poslancom ide,“ uviedol Rusnák.

Samuel Vlčan Čítajte viac Bude alebo nebude nižšia DPH na potraviny? Vlčan si zavolal novinárov, aby im vysvetlil, kde je problém

Poslanci navrhujú, aby bol počet včelstiev regulovaný na maximálne dve včelstvá na kilometer štvorcový. Pri rozlohe Slovenska 49 000 kilometrov štvorcových by to podľa včelárov znamenalo pokles včelstiev o 72 percent a to z 350 000 na 98 000. Z aktu­álnych zhruba 22 000 včelárov by ich počet klesol na niekoľko tisíc. Ročná produkcia slovenských včelárov sa v súčastnosti pohybuje na úrovni päť a pol milióna kilogramov ročne. Návrh zákona hnutia OĽaNO by podľa zväzu spôsobil zníženie na jedna celých šesť milióna kilogramov ročne. Sebestačnosť Slovenska by tak vo výrobe medu klesla na 20 až 17 percent, pričom aktuálne sa pohybuje na úrovni 60 až 70 percent.

Poslanci hnutia OĽaNO v novom zákone navrhujú aj zákaz prepravy včiel, zákaz šľachtenia včiel a zákaz inseminácie, čiže kontrolovaného oplodňovania včelích matiek s dôrazom na kvalitu genetiky. Podľa predsedu zväzu poslanci slovenských včelárov a odborníkov neoslovili ani neprizvali pri príprave návrhu zákona.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #včelári #OĽaNO