Uvádzanie výšky marže na cenovkách je v rozpore s legislatívou, tvrdí SAMO

Uvádzanie výšky marže na cenovkách, teda zverejňovanie nákupných cien, je v rozpore so zákonom o ochrane hospodárskej súťaže a tiež právom Európskej únie. Uviedol to pre TASR Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO), v reakcii na návrh poslanca Národnej rady (NR) SR Patricka Linharta (Sme rodina), ktorý chce zaviesť transparentnosť marží obchodných reťazcov.

07.02.2022 16:01
predseda SAMO martin krajcovic Foto:
Predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič
debata

Linhartove opatrenie podľa Krajčoviča nemá ani logiku, pretože by bolo namierené najmä voči producentom potravín. Obchodníci by totiž videli nákupné ceny svojej konkurencie a mohli by tak referencovať nákupné ceny na najnižšie na trhu, na čo by doplatili výrobcovia potravín.

„Očakávame, že vláda a poslanci prinesú riešenia, ktoré pomôžu domácnostiam lepšie preklenúť toto náročné obdobie a firmám zvyšovať konkurencieschop­nosť na spoločnom európskom trhu. Tento návrh okrem toho, že je protiprávny, nič smerom k spotrebiteľovi nerieši, ale, naopak, výrazne by zhoršil postavenie výrobcov potravín,“ dodal Krajčovič.

Samuel Vlčan Čítajte viac Bude alebo nebude nižšia DPH na potraviny? Vlčan si zavolal novinárov, aby im vysvetlil, kde je problém

Linhart k svojmu návrhu uviedol, že spotrebitelia by sa dozvedeli, koľko na nich reťazce zarábajú. Kontrolórom neprimeraných obchodných marží bude podľa neho samotný spotrebiteľ, keďže na kontrolu marží sa použije potravinový semafor. Od návrhu si poslanec NR SR podľa svojich slov sľubuje docieliť aj pomoc výrobcom, ktorí u niektorých výrobkov majú obchodnú maržu iba 5 %, pričom u rovnakého produktu aplikuje reťazec až 50 % a viac.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #cena #marža #SAMO