Banka nezabránila praniu špinavých peňazí. Teraz čelí žalobe

Švajčiarsky súd začal v pondelok pojednávanie na základe obvinenia, že banka Credit Suisse neurobila dostatočné kroky, aby zastavila pranie špinavých peňazí pochádzajúcich z pašovania drog bulharskou zločineckou organizáciou.

07.02.2022 15:43
100 eur, bankovky, peniaze, tlačenie peňazí Foto:
Ilustračná fotka
debata (2)

Pojednávanie voči banke na súde v meste Bellinzona je založené na obvineniach, že „neprijala všetky nevyhnutné opatrenia na zastavenie prania špinavých peňazí“ jedným z jej zamestnancov.

Mená obžalovaných, a to ani fyzickej osoby ani firmy, nezverejnili v súlade s ochranou súkromia. Avšak švajčiarska prokuratúra v obžalobe zverejnenej v decembri uviedla, že ide o Credit Suisse. Obžalobe predchádzalo rok trvajúce vyšetrovanie. Bývalý manažér banky realizoval transakcie pre gang napriek „silným náznakom, že peniaze pochádzajú z trestnej činnosti“, konštatovala prokuratúra. Manažér, ktorého meno nezverejnili, je obvinený zo zabránenia identifikácii pôvodu financií v transakciách v celkovej sume viac ako 140 miliónov švajčiarskych frankov.

mobil, smartfón, peniaze, Android, zlodej, SMS, platba, účet, faktúra, poplatky,  poplatok, roaming Čítajte viac Peniaze za pár sekúnd pošlete do celej Európy. Existujú však výnimky vrátane susedov Slovenska

Banka obvinenia dôsledne odmieta. „Credit Suisse úplne odmieta všetky obvinenia v tejto záležitosti voči nej ako neodôvodnené a je presvedčená, že jej bývalý zamestnanec je nevinný,“ uviedla banka vo vyhlásení, ktoré zverejnila v pondelok. Dodala, že „na súde sa bude rozhodne brániť“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #Švajčiarsko #žaloba #pranie peňazí