Svetové ceny potravín v januári vzrástli, ťahali ich najmä ceny olejov

Po miernom znížení v závere minulého roka sa svetové ceny potravín začiatkom tohto roka opäť zvýšili. Stále sa tak držia na zhruba 10-ročnom maxime. V januári ceny nahor potiahli najmä rastlinné oleje, rast však zaznamenali aj ceny mliečnych výrobkov a v menšej miere obilnín a mäsa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

03.02.2022 12:00
kombajn, žatva, superpočítač, moderné technológie Foto: ,
Ilustračná fotka.
debata (1)

Podľa údajov Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) index cien potravín, ktorý mapuje mesačné zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, dosiahol v januári 135,7 bodu. V decembri predstavoval po revízii smerom nahor 134,1 bodu.

FAO pôvodne udávala decembrovú hodnotu indexu cien potravín na 133,7 bodu. Aj po revízii smerom nahor ceny potravín v decembri v porovnaní s novembrom mierne klesli, keď novembrová hodnota indexu predstavovala 134,9 bodu.

plyn, potrubie, odpočet Čítajte viac Bytovky prekvapili účty za teplo. Ceny sú na plač, hore idú o desiatky až stovky eur

Vysoké ceny potravín sa nemalou mierou podieľajú na zrýchľovaní inflácie a FAO varovala, že vyššie náklady predstavujú obrovské riziko pre chudobných v krajinách, ktoré sú závislé od dovozu.

V rámci jednotlivých položiek v indexe cien potravín najvýraznejšie rástli v januári ceny rastlinných olejov. Zvýšili sa o 4,2 %, pričom dosiahli rekordné úrovne. Podpísali sa pod to obmedzené možnosti vývozu a ďalšie komplikácie na strane dodávateľov, najmä nedostatok pracovnej sily a nepriaznivé počasie. „Obávame sa, že dôsledky týchto komplikácií bude ešte nejaký čas cítiť,“ povedal šéf divízie FAO pre trhy a obchod Boubaker Ben-Belhassen.

Vzrástli aj ceny mliečnych výrobkov, už piaty mesiac po sebe. Rast dosiahol 2,4 %, pričom najviac sa zvýšili ceny odtučneného sušeného mlieka a masla.

Rast zaznamenali aj ceny obilnín, v tomto prípade však iba o 0,1 %, keď ceny pšenice klesli o 3,1 %. K rastu prispeli zvýšené ceny kukurice, ktoré vzrástli o 3,8 %. Zatiaľ čo ceny pšenice posunuli nadol vysoké úrody v Austrálii a Argentíne, ceny kukurice ovplyvnili obavy z dôsledkov pretrvávajúceho sucha v Južnej Amerike.

Mierne sa zvýšili aj ceny mäsa, naopak, ceny cukru boli jediné, ktoré v januári zaznamenali pokles. Klesli o 3,1 %, k čomu prispeli očakávania dobrých úrod v Indii a Thajsku, čo sú kľúčoví vývozcovia komodity.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #rast cien