Slováci sa nemusia obávať, že by bola ohrozená potravinová sebestačnosť Slovenska, tvrdí Vlčan

Slováci sa nemusia obávať, že by bola ohrozená potravinová sebestačnosť Slovenska. Ohrozené nie je ani zásobovanie potravín. Uviedol to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nom. OĽaNO) počas rokovania Vlády SR.

02.02.2022 15:31
vlcan Foto: , ,
Samuel Vlčan, minister pôdohospodárstva.
debata (2)

„Sklady sú teraz plné a máme aj dohodu o tom, ako sa budú dopĺňať,“ potvrdil Vlčan. „Pre potravinárov by sme mali dosiahnuť podobný status ako sú zdravotníci alebo iní pracovníci, ktorí sú v kritickej infraštruktúre, aby sme v prípade pandémie ľahšie zvládali tieto procesy,“ skonštatoval.

Čo sa týka vplyvu napätia medzi Ukrajinou a Ruskom na ceny potravín, podľa ministra je zvyšovanie cien ovplyvnené najmä zvýšenou cenou vstupov a energií, ale tiež jednotlivých komodít pšenice. „Ceny potravín ovplyvňujú aj ceny vstupov, ale aj trhová situácia, preto som rokoval aj so zástupcami reťazcov tento týždeň, aby obchodné reťazce zvyšovaním marží neprispievali k nárastu cien potravín. Dohodli sme sa na spôsobe, akým to budeme kontrolovať,“ podčiarkol minister.

pečivo, chlieb, pekárenské výrobky Čítajte viac Slovenskí pekári začali aj pre hroziaci rusko-ukrajinský konflikt vypovedať kontrakty, plánujú zvyšovať ceny

„My sme zanalyzovali možnosti zníženia DPH vybraných potravín z terajších 10 na päť percent, tá diera v rozpočte by bola na báze 133 miliónov eur. Ak by sa znížila DPH vajec z terajších 20 na päť percent, bolo by to ďalších 22 miliónov, takže hovoríme o 155 miliónoch, čo je už taký výpadok v rozpočte, ktorý už nemáme ako nahradiť,“ dodal s tým, že naďalej rokuje so zástupcami ministerstva hospodárstva o tejto otázke.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Slovensko #Samuel Vlčan