Príspevky náhradným rodičom starajúcim sa o viac súrodencov sa majú zvýšiť

Opakované príspevky náhradným rodičom, ktorí sa starajú o súrodenecké skupiny detí alebo o deti so zdravotným znevýhodnením, by sa mali zvýšiť. Vyplýva to z novely zákona o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa, ktorú v stredu posunulo plénum Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

02.02.2022 11:34
rodina, falošný úsmev, šetrenie, prasiatko Foto:
Ilustračné foto.
debata

Opakované príspevky náhradnému rodičovi by sa tak mohli zvyšovať o 0,975-násobok sumy životného minima pre nezaopatrené dieťa mesačne, ak sa náhradný rodič stará o dvoch súrodencov. Zvyšovanie by malo stúpať s počtom súrodencov, pričom pri siedmich alebo viacerých súrodencoch by išlo o zvýšenie v sume 5,85-násobku životného minima pre nezaopatrené dieťa mesačne.

Cieľom novely je aj vytvorenie nového príspevku pre dieťa na úhradu zvýšených výdavkov. Ten by bol poskytovaný pri rôznych mimoriadnych životných situáciách. Príspevok by mohol súvisieť so zdravotným stavom alebo špeciálnymi potrebami dieťaťa (napríklad na okuliare či špeciálne edukačné pomôcky), prípadne aj s umeleckou činnosťou (umelecké potreby či materiál) alebo športovou činnosťou (potreby, materiál, príprava či účasť na športových súťažiach).

Minister práce Milan Krajniak Čítajte viac Rodičovský bonus: Krajniak našiel naň peniaze, ale z koalície mu odkazujú, že je to zlý nápad

Novinkou by bol aj príspevok na podporu vzdelávania náhradných rodičov na účel zvyšovania kvality poskytovanej starostlivosti deťom v náhradnej rodine. Štát by tento príspevok poskytol maximálne v sume 100 eur za kalendárny rok.

„Ďalším cieľom návrhu je sprístupniť náhradné výživné určené pre siroty, ktorým nevznikol nárok na sirotský dôchodok, aj pre deti, ktoré sú umiestnené v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a mládeže,“ dodalo ministerstvo v materiáli.

Rezort práce navrhuje účinnosť zákona od 1. júla tohto roka, pri niektorých bodoch od 1. decembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #príspevok #náhradný rodič