Pokračovanie článku: Takmer milión ľudí dostalo na začiatku roka veľmi smutnú správu. Ich dôchodky mohli byť radikálne vyššie

Zmena fondu je jednoduchá

Dobrou správou je, že fond sa dá zmeniť pomerne ľahko. Ak chce klient prestúpiť v rámci správcovskej spoločnosti do iného fondu, stačí ju o tom iba informovať. Dá sa tak urobiť aj on-line, ak to spoločnosť umožňuje. Alebo stačí vypísať predpísané tlačivo v pobočke či pomocou sprostredkovateľa.

Ak chce klient prestúpiť do inej správcovskej spoločnosti, musí zájsť do Sociálnej poisťovne a vypýtať si akceptačný list. Ten treba vyplniť a spolu s novou zmluvou ho treba poslať do novej správcovskej spoločnosti.

Otázka je, či je dobré presunúť všetky svoje úspory naraz, alebo postupne. „Majetok sa dá tiež presunúť celý do negarantovaného fondu, ale je to pomerne rizikové. Kým pri pravidelných príspevkoch sa využíva postupné investovanie pri rôznych cenách, pri jednorazovom presune je potrebné načasovať ho na ideálnu cenu. To je náročné až nemožné. Preto odborníci odporúčajú presúvať majetok postupne,“ radí analytik Swiss Life Select a pedagóg z Ekonomickej univerzity Pavel Škriniar. Ideálne je informovať sa u správcu, či je možné nastaviť automatické presúvanie. Presúvanie úspor je zadarmo. Spoplatnená je iba zmena správcu, ak by ste ho menili viackrát ako raz za rok.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #II. pilier #strata #fondy #garantované fondy #negarantované fondy