Pokračovanie článku: Takmer milión ľudí dostalo na začiatku roka veľmi smutnú správu. Ich dôchodky mohli byť radikálne vyššie

Obrovské rozdiely vo fondoch

Vlaňajšok sa zapíše do histórie ako rok, keď rozdiely medzi výkonmi garantovaných a negarantovaných fondov boli naozaj priepastné. Na ilustráciu, ak mal sporiteľ na začiatku roka 2021 v dlhopisovom fonde nasporených 10-tisíc eur a ak nerátame poplatky, na jeho konci mal priemerne o sto eur menej.

Tieto výsledky doslova blednú v porovnaní s víťazmi roka 2021. Tými boli indexové fondy. Až tri z aktuálnej ponuky dosiahli výkonnosť vyše 28 percent, pričom štvrtý v ponuke dosiahol zhodnotenie viac ako 25 percent. Ak mal sporiteľ na začiatku roka 2021 v indexovom fonde nasporených 10-tisíc eur a ak nerátame poplatky, na jeho konci zarobil od 2 500 do 2 800 eur. V týchto štyroch vlani najvýkonnejších fondoch malo úspory zhruba 294-tisíc ľudí. V najvýkonnejšom akciovom fonde Allianzu si sporí ďalších takmer 100-tisíc ľudí. Tí dosiahli v minulom roku vyše 21-percentné výnosy.

Aký je rozdiel medzi garantovanými a negarantovaný­mi fondmi

V garantovaných fondoch sú peniaze sporiteľov zainvestované najmä v dlhopisoch. Tie v posledných rokoch prinášajú iba veľmi malé výnosy. Je to vinou toho, že najvýznamnejšie centrálne banky po celom svete znížili kľúčové úrokové sadzby na nulu, respektíve do záporného pásma. Tieto kroky centrálnych bánk tak majú veľký vplyv na výnosy dlhopisov. V roku 2021 zaznamenali záporné výnosy od mínus 0,2 do takmer mínus 4 percentá.

Naopak, v negarantovaných fondoch sú zainvestované peniaze v akciách (alebo indexoch) firiem z celého sveta. Sú značne rizikovejšie, prinášajú väčšiu volatilitu (pohyb ceny akcie), no zároveň majú aj oveľa väčší potenciál ako dlhopisy. V roku 2021 zaznamenali najvyššie výnosy indexové fondy – tri z ponuky dosiahli viac ako 28 percent, štvrtý viac ako 25 percent.

Prekvapených pri čítaní výpisu mohlo byť aj takmer 300-tisíc sporiteľov Allianzu v dlhopisovom fonde, čo je suverénne najvyšší počet klientov v garantovaných fondov. Celkový rozdiel vo výkonnosti za poslednú dekádu je až 10-násobný. Kým úspory sporiteľov v garantovanom fonde za desať rokov sa zhodnotili takmer o 12 percent, úspory v akciovom negarantovanom fonde sa za rovnaké obdobie znásobili až o 117 percent.

Ilustračný prepočet spoločnosti Partners ukazuje, aký obrovský rozdiel vo výške dôchodku môže byť medzi garantovaným a negarantovaným fondom. Ak napríklad 28-ročný človek s vyštudovanou vysokou školou zarába 1¤600 eur v hrubom, dôchodok by mu vyšiel na 439 eur. Ak si sporil v druhom pilieri od jeho vzniku a všetky peniaze by mal uložené v garantovanom fonde, penziu by si zvýšil o 78 eur. Ak by mal však peniaze uložené v negarantovanom fonde, penziu by si zvýšil až o 860 eur. Rozdiel medzi garantovaným a negarantovaným fondom teda ukazuje obrovskú mesačnú sumu. Správcovské spoločnosti vo výpise tiež uvádzajú predpovede, koľko bude sporiteľ na dôchodku dostávať. Ukážu mu výšku dôchodku podľa pesimistického, základného a optimistického scenára. Môže ísť o desiatky či stovky eur. Spolu s prognózou. Vo výpise by mal nájsť aj rady, čo spraviť, aby bol dôchodok z druhého piliera vyšší.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #II. pilier #strata #fondy #garantované fondy #negarantované fondy