Pokračovanie článku: Peniaze za pár sekúnd pošlete do celej Európy. Existujú však výnimky vrátane susedov Slovenska

Pomôžu malým podnikateľom

Podľa bankárov majú okamžité platby potenciál uľahčiť život ľuďom aj v prípade nákupov v prostredí e-commerce, platení drobných služieb či remesiel. „Okamžité platby majú potenciál nahradiť hotovosť," komentuje novinku Slovenská banková asociácia. Faktúru stihnete uhradiť aj v posledný deň splatnosti a rovnako môžete expresne zaplatiť majstrovi či opravárovi, ktorý vám zapojí práčku či servisuje plynový kotol. Pri okamžitej platbe totiž nepotrebuje terminál.

Do budúcnosti majú okamžité platby potenciál aj v bežných predajniach – namiesto "ťuknutia” mobilom vám obchodník pri platbe za tovar vygeneruje QR, ktorý zoskenujete cez aplikáciu banky a do pár sekúnd máte zaplatené.

muž, žena, manželia, kreditná karta, debetná karta, platba Čítajte viac Peniaze na účte do pár sekúnd. Banky spúšťajú okamžité platby. Kto ich bude mať zadarmo a kto si priplatí?

V praxi to vyzerá takto: v internet bankingu či v mobilnej aplikácii si nastavíte spôsob platby na okamžitú, zvyšok je už na konkrétnych bankách. Trvalé príkazy, ako aj SEPA prevody budú odchádzať klasicky ako doteraz. Banky však odporúčajú aktualizovať si softvér na najnovšiu verziu.

Výhodou pre banky je najmä fakt, že obídením kartovej platby v prípade okamžitej transakcie odpadá výmenný poplatok jej vydavateľovi. Ten majú v rámci domáceho trhu Mastercard aj Visa nastavený na 0,20 percenta pri platbe bežnou debetnou kartou. V prípade komerčného využitia sa percento šplhá od 1,20 do 1,80 z každej úhrady. Holička z NBS vyčíslil, že dnes v rámci celého balíka platieb tvoria úhrady kartou 57 percent transakcií, zvyšných 40 percent sú úrady prevodom z účtu na účet, ktoré po novom môžu prebiehať aj okamžite, a ostatné tri percentá sú inkasá.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Slovensko #okamžité platby